Pensiile speciale
Pensiile speciale eliminate
Justiție Ultima Ora

DOCUMENT. De ce spun judecătorii Curții Constituționale că, Pensiile Speciale, nu trebuie eliminate. În România sunt peste 10.300 de pensionari de lux

Judecătorii Curții Constituționale au decis că, Pensiile Speciale nu pot eliminate.

Judecătorii spun în decizia lor că, prin eliminarea Pensiilor Speciale, indepndența justiției ar fi grav afectată.

„Având în vedere cele expuse, se pune problema dacă efectul combinat al acestor prevederi afectează principiul independenței justiției (componenta instituțională) din perspectiva faptului că reglementarea unor asemenea condiții ex abrupto creează premisele unor pensionări accelerate/demisii generate de lipsa unei perspective rezonabile de a dobândi pensia de serviciu la final de carieră/scăderea atractivității profesiilor din sistemul justiției.

Cu alte cuvinte, trebuie să se evalueze limita libertății de legiferare a Parlamentului atunci când în discuție este componenta instituțională a independenței justiției. Ca principiu, orice reglementare referitoare la salarizarea şi stabilirea pensiilor magistraţilor trebuie să respecte cele două principii, al independenţei justiţiei şi al statului de drept, cadrul constituţional actual fundamentând securitatea financiară a magistraţilor”, arată CCR.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a cerut convocrea de urgență a Parlamentului pentru a pune Legea de tăiere a pensiilor speciale.

IATĂ DECIZIA CCR
https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2023/07/Decizie-467_2023.pdf
Decizia CCR
Decizia CCR

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.