Ultima Ora Externe

Patru persoane vor fi judecate pentru doborârea avionului MH17 în Ucraina

Parchetul olandez va inculpa patru suspecţi pentru ucidere în cadrul anchetei asupra zborului MH17 doborât în 2014 deasupra estului Ucrainei de către o rachetă rusească, iar procesul lor va începe în martie 2020, au anunţat miercuri familii ale victimelor, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

‘Va avea loc un proces la 9 martie 2020 împotriva a patru persoane suspectate de ucidere’, a declarat presei Silene Fredriksz, al cărei fiu şi soţia acestuia au pierit în această tragedie. Declaraţia sa intervine la scurt timp după ce familiile victimelor au fost informate în această privinţă de către autorităţile olandeze.

‘Sunt bucuroasă că procesul va putea în sfârşit să înceapă şi că numele suspecţilor au fost dezvăluite. Este un început. Sunt mulţumită’, a adăugat ea. Întrebată cine a fost responsabil de tragedie, Silene a răspuns: ‘Preşedintele rus Vladimir Putin, pentru că el a făcut posibil aceasta. El este principalul responsabil’.

Echipa internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda şi compusă de anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina urmează să susţină o conferinţă de presă la 13:00 ora locală (11:00 GMT) despre ‘ultimele evoluţii ale anchetei’ în cazul zborului MH17.

În mai 2018, aceasta anunţase că a stabilit că racheta care a doborât avionul provenea de la Brigada antiaeriană rusă 53 din Kursk (vestul Rusiei).

Un avion Boeing, aparţinând Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra zonei de conflict din estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit.

Dutch chief prosecutor Fred Westerbeke and Dutch national police chief Wilbert Paulissen hold a news conference on developments in the investigation of the downing of flight MH17 over eastern Ukraine in 2014.

Publicată de Euronews English pe Miercuri, 19 iunie 2019

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.