OFICIAL! Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader 5
Ultima Ora

OFICIAL! Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

Comisia de la Veneția a primit solicitarea Guvernului României de retragere a fostului ministru al Justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al țării noastre, formulată de MJ în urmă deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Informația a fost confirmată miercuri pentru Ziare.com de Panos Kakaviatos, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția.

„Mandatul sau se încheie în mod normal la 23 mai 2022, dar nu este clar dacă va pleca înainte de acea zi,” explică oficialul, care precizează că nu are mai multe detalii despre caz, la acest moment.

Cătălin Predoiu, după audierile de la DNA. Nu știe obiectul cercetării. ”Am fost chemat ca martor”

Discuțiile despre revocarea lui Tudorel Toader din cadrul Comisiei de la Veneția au început imediat după ce CEDO a pronunțat decizia în cazul Kovesi și a constatat că fostei șefe DNA i-au fost încălcate mai multe drepturi.Procedura de revocare a unui membru al Comisiei de la Veneția este una complicată și greu de realizat. Cea mai simplă cale este cea a demisiei, puțin probabil că Toader să și-o asume.

De altfel, fostul ministru al Justiției a păsat eventuală răspundere a revocării lui Kovesi către CCR și președintele Klaus Iohannis.

Potrivit procedurii, mandatul unui membru al Comisiei poate înceta în trei cazuri: la finalul mandatului, prin demisie, sau printr-un vot al membrilor Comisiei, cu o majoritate de două treimi din membrii săi.

OFICIAL! Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader 6

Iată condițiile

a La sfârșitul termenului obișnuit de patru ani, dar mandatul poate continuă până la numirea unui nou membru.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiției.

b) În ziua în care secretariatul Comisiei primește o scrisoare de demisie semnată de membru.

c) În ziua în care Comisia constată, la propunerea Biroului,cu o majoritate de două treimi din membrii săi, că membrul în cauza nu mai este în măsură sau calificat să exercite funcțiile sale.

OFICIAL! Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader 7

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.