Numărul morților a ajuns la peste 28.000
Numărul morților a ajuns la peste 28.000
Externe Social Ultima Ora

Cutremur Turcia și Siria. Numărul morților a ajuns la peste 28.000

Numărul morților în urma devastatorului cutremur din Turcia și Siria a ajuns la peste 28.000.

În Turcia, s-au semnalat 24.617 de decese, potrivit vicepreşedintelui Fuat Oktay. Au fost răniţi peste 80.000 de oameni. În Siria, numărul deceselor confirmate este 3.575.

Decesele riscă cel puţin să se dubleze, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths.

Martin Griffiths a ajuns sâmbătă în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie şi care a făcut în total 28.191 de morţi – 24.617 în Turcia şi 3.574 în Siria.

„Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult”, a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News.

„Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor”, a avertizat Griffiths.

Martin Griffiths avertizează că numărul morților s-ar putea dubla
Martin Griffiths avertizează că numărul morților s-ar putea dubla

Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate.ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria.

În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.Aproape 26 de milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, a declarat sâmbătă OMS, lansând un apel la donaţii de 42,8 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor sanitare imediate.

Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a declarat că peste 32.000 de membri ai organizaţiilor turceşti participă la operaţiunile de salvare. Acestora li s-au alăturat 8.294 de salvatori din străinătate.

„În curând, persoanele responsabile de căutare şi salvare vor lăsa locul agenţiilor umanitare a căror sarcină, în următoarele câteva luni, este aceea de a se ocupa de numărul extraordinar de mare al persoane afectate”, a mai spus Griffiths sâmbătă într-o înregistrare video postată pe Twitter.

Potrivit cotidianului Sozcu, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că universităţile îşi vor continua activitatea până la vară fără prezenţa fizică a studenţilor, în sistem online, astfel încât căminele studenţeşti să poată fi folosite pentru găzduirea oamenilor rămaşi fără adăpost după cutremure.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.