Nucleară pentru Putin: Moscova nu îl mai vrea! 1
Ultima Ora Externe

Nucleară pentru Putin: Moscova nu îl mai vrea!

Rusia Unită, partidul aflat la putere care-l sprijină pe liderul de la Kremlin, a înregistrat o înfrângere usturătoare la alegerile locale de la Moscova, un scrutin local cu impact național.

Chiar dacă partidul și-a menținut majoritatea, candidații Rusiei Unite au obținut 25 de locuri din cele 45 ale Dumei municipale, cu 15 locuri mai puțin decât cele 40 pe care le ocupa înainte de alegeri, după numărarea a 80% din voturi. Partidul Comunist a câștigat 13 mandate în timp ce partidul de centru-dreapta, Rusia Dreaptă, a obținut trei locuri.

Chiar dacă cele două partide sunt teoretic în opoziția față de Rusia Unită, analiștii afirmă că ele sunt controlate în diferite măsuri de Vladimir Putin, scrie Politico. Yabloko, un mic partid liberal din perioada perestroikăi, a câștigat patru mandate. Liderul partidului, Serghei Mitrokhin, a avut inițial interdicție să candideze, dar ulterior a fost „reabilitat” după ce o instanță moscovită i-a admis contestația. Vladimir Putin, care a votat la Academia de Ştiinţe, a comentat:”Ceea ce contează nu este cantitatea, ci calitatea” candidaţilor.

Prezentat la alegerile din Moscova drept „independenți” în scopul aparent de a se demarca de partidul lor, din ce în ce mai nepopular, în urma unor măsuri precum creșterea vârstei de pensionare și a persistenței sărăciei, în ciuda promisiunilor lui Putin că eradicarea ei va fi prioritate în ultimul său mandat.

Dar nici această tactică și nici frauda electorală raportată în favoarea Rusiei Unite nu l-au putut salva pe unul din greii partidului: Andrei Metelski, șeful filialei Rusiei Unite la Moscova, și-a pierdut locul în Duma Moscovei. Oficialii guvernamentali loiali au împiedicat mai mult de o duzină de figuri liberale de opoziție asociate cu Alexei Navalnîi, importantul politician de opoziție, să candideze la scrutinul din Moscova. Decizia de a-i ține departe de urne a declanșat o serie de mitinguri ale opoziției la Moscova, în timpul cărora au fost arestați peste 2.500 de oameni.

Navalnîi a salutat rezultatul alegerilor de duminică ca un succes pentru controversata sa tactică strategică de vot. El a prezentat sondajele ca un referendum pentru popularitatea Rusiei Unite și a solicitat alegătorilor să sprijine candidații susceptibili să-i învingă pe cei ai partidului lui Putin, lansând pe Web: „votați inteligent”.

Rușii au votat și pentru alegerea a 16 guvernatori regionali și legislatori din 13 parlamente regionale. În ajunul alegerilor, oameni mascați și călare pe cai au deschis focul asupra unei mașini care transporta observatori electorali și jurnaliști, la Tuva, în sudul Siberiei. Rusia Unită a înregistrat o grea pierdere și în regiunea Kabarovsk, în Extremul Orient al Rusiei dar și în Irkuțk, în estul Siberiei.

Partidul Rusia Unită, creat în 2001 pentru a-l susține pe Putin, a înregistrat în ultimii ani o scădere în popularitate. Rezultatele finale ale scrutinului de duminică vor fi urmărite îndeaproape înainte de alegerile legislative din 2021, în momentul în care Vladimir Putin începe cel de-al treilea deceniu la putere, ultimul său mandat încheindu-se în 2024.

Responsabilii ruși au acuzat Facebook și Google că s-au amestecat în alegeri autorizând publicitate politică pe site-urile lor. „Asemenea acte pot fi considerate ca o ingerință în afacerile suverane ale Rusiei”, a denunțat autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor.

Ieri, Google a declarat că susține o publicitate politică responsabilă, conformă legislației locale, scrie The Moscow Times. Gigantul american nu a afirmat dar nici nu a negat, într-un comunicat, că a difuzat o asemenea publicitate. „Susţinem publicitatea politică responsabilă şi ne aşteptăm din partea publicului să respecte cerinţele legislative locale, inclusiv legile privind alegerile şi drepturile de vot”, precum şi o „tăcere electorală” obligatorie pentru orice zonă geografică în care este orientată o astfel de publicitate”, a declarat Google în comunicat Facebook a declarat ieri că agenții de publicitate, nu compania în sine, trebuiau să respecte legile alegerilor locale. Anterior, autoritățile de la Moscova au acuzat țările occidentale că încurajează manifestațiile din vara aceasta din capitala țării.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.