Noul Ministru al Apărării, Gabriel Leș, dă ASIGURĂRI în cadrul conflictului ruso-ucrainian. Zona Mării Negre este în grija NATO
Ministrul Apărării s-a dezlănțuit de Ziua Marinei. ”Sunt tensiuni și riscuri”
Ultima Ora Social

Noul Ministru al Apărării, Gabriel Leș, dă ASIGURĂRI în cadrul conflictului ruso-ucrainian. Zona Mării Negre este în grija NATO

Noul Ministru al Apărării, Gabriel Leș, dă ASIGURĂRI în cadrul conflictului ruso-ucrainian. Zona Mării Negre este în grija NATO

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, miercuri, că securitatea în zona Mării Negre reprezintă o preocupare pentru întreaga Alianță NATO, nu doar pentru țările din regiune. Leș a mai spus că după Brexit, Marea Britanie va rămâne în continuare un actor important în Europa, informează Mediafax.

„Marea Neagră a fost un punct de întâlnire și un punct de intersectare a spațiilor geografice, intereselor politice semnificative și forțelor istorice majore. (…) Evoluțiile negative înregistrate începând cu anul 2014 au schimbat semnificativ mediul general de securitate global. Majoritatea acestor evoluții au produs acțiuni concrete negative în această regiune, cum ar fi anexarea ilegală a Crimeei, situația din Donbas și consolidarea forțelor militare ale Federației Ruse în Marea Neagră”, a precizat, miercuri, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, la conferința Apărarea şi securitatea Europei şi în zona Mării Negre – Marea Britanie, România şi BREXIT”.

Ministrul a mai declarat că securitatea în Marea Neagră reprezintă o preocupare pentru întreaga Alianță, nu doar pentru țările din regiune.

„În acest context complex și provocator, cu implicații sensibile în ansamblu pentru mediul de securitate euroatlantic, regiunea Mării Negre a fost individualizată ca o zonă de importanță strategică pentru securitatea alianței (…) Securitatea în Marea Neagră reprezintă o preocupare pentru întreaga alianță, nu doar o problemă regional (…) România a fost principalul promotor al importanței securității regiunii Mării Negre, susținând în mod constant o plasare adecvată a problemei pe agenda europeană și colectivă de Securitate”, a mai precizat Leș.

Noul ministru al Apărării a vorbit și despre Brexit, menționând că Marea Britanie va rămâne în continuare un actor important în Europa. „În pofida Brexit, Marea Britanie va rămâne un actor important în Europa și un membru activ al NATO, cu un rol-cheie în consolidarea securității europene. România este interesată să susțină și să consolideze cooperarea cu Marea Britanie după Brexit”, a mai spus ministrul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.