Noaptea Muzeelor, a XVIII-a ediţie. Ce poți vizita astăzi 1
Social Ultima Ora

Noaptea Muzeelor, a XVIII-a ediţie. Ce poți vizita astăzi

La data de 14 mai 2022 are loc, la nivel naţional, cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Evenimentul cultural face parte din manifestarea Noaptea Europeană a Muzeelor şi este organizat, în ţara noastră, de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), potrivit https://noapteamuzeelor.org/.

Evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei internaţionale a muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai. Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în 1999, evenimentul s-a extins în toată Europa, începând din 2005. La prima ediţie au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franţa.

Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), potrivit http://noapteamuzeelor.ro/.Prima ediţie a evenimentului cultural, în ţara noastră, a avut loc la 14 mai 2005 şi a fost marcat, în Bucureşti, de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, dar şi de câteva instituţii din ţară, precum Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Şi alte muzee din ţară, precum Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Muzeul de Artă din Braşov, Muzeul Judeţean din Alexandria, Muzeul Naţional al Petrolului din Ploieşti, Muzeele de Artă Populară şi de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul de Istorie din Târgovişte, Muzeul Naţional Brukenthal – Sibiu, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul de Istorie din Sighişoara, şi-au deschis porţile pentru acest eveniment.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.