100 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Olt, Dolj, Gorj,Teleorman şi Vâlcea
100 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Olt, Dolj, Gorj,Teleorman şi Vâlcea
Justiție Ultima Ora

Newsbucuresti.ro: Percheziţii în București și alte 4 județe la o grupare care aducea migranţi și droguri din Serbia şi Bulgaria

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, joi, 22 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Timiş, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov, pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, trafic de droguri, trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi facilitarea şederii ilegale în România, scrie newsbucuresti.ro.

Conform DIICOT, gruparea este formată din cetăţeni sirieni, irakieni, egipteni şi români şi s-a constituit în mai multe celule care au acţionat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât şi cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranţi.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2020 – iulie 2021, s-a constituit şi a acţionat concentrat şi interdependent o grupare infracţională transfrontalieră, formată din cetăţeni sirieni, irakieni, egipteni şi români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire şi transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale ţărilor aflate pe ruta migratorie Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania”, spun procurorii.

Pe teritoriul României, s-au constituit mai multe celule ale grupării care au acţionat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice, atât cu Bulgaria, cât şi cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranţi, prin găzduirea temporară a acestora în locaţii situate atât în zona adiacentă Capitalei, cât şi în zona de vest a României. Scopul era trecerea frauduloasă a frontierei cu Ungaria, destinaţia finală fiind Germania.

Liderii grupării au racolat cetăţeni români, cu rol de transportatori locali, care, animaţi de promisiunea unor câştiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare şi au dezvoltat, la nivel naţional, propriile reţele.

Transporturile ilegale de migranţi au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător

Transferurile şi transporturile ilegale de migranţi au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, şoferii utilizaţi fiind instruiţi şi coordonaţi în permanenţă de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locaţiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezenţa în trafic a unor echipaje de poliţie, precum şi gestionarea resurselor necesare.

Investigaţia a beneficiat de sprijinul EUROPOL, această instituţie facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind autorităţile din ţările menţionate cu materiale analitice. Un reprezentat EUROPOL s-a aflat joi la sediul IGPR, pentru suport analitic şi operaţional.

Ancheta a evidenţiat mobilitatea grupării, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind iniţiate investigaţii penale de către autorităţile judiciare din Ungaria şi Bulgaria faţă de anumiţi membri pentru transporturi ilegale de migranţi. Opt persoane bănuite sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria.

Activităţile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea şi probarea altor activităţi infracţionale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare şi utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere.

Pe parcursul investigaţiei, a fost iniţiată o cooperare judiciară constantă cu autorităţile de aplicare a legii din Germania, Ungaria, Bulgaria şi Serbia, în vederea documentării în ansamblu a activităţii infracţionale a acestei grupări.

Bunuri indisponibilizate – de la bani, acte, telefoane, până la mașini și automarfare

În urma percheziţiilor, au fost indisponibilizate 25 cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie ce aparţin unor persoane neidentificate, sumele de 20.000 euro, 1.700 lei şi 1.970 dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim.

Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor şase autoturisme şi două automarfare.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, 23 de persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, al ITPF Timişoara şi al unor echipaje din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe perioada documentării, operaţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.