Newsbucuresti.ro: Noi razii în Capitală ale Poliției pentru verificarea stării tehnice a mașinilor. FOTO 7
Social Ultima Ora

Newsbucuresti.ro: Noi razii în Capitală ale Poliției pentru verificarea stării tehnice a mașinilor. FOTO

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Brigada Poliției Rutiere în colaborare cu inspectori din cadrul Registrului Auto Român au desfășurat activități de control în trafic în scopul creșterii siguranței rutiere pe drumurile publice din Capitală, prevenirii accidentelor de circulație înregistrate pe fondul deficiențelor tehnice ale vehiculelor și diminuării disconfortului fonic produs de autovehiculele cărora le-au fost efectuate modificări neomologate sistemului de evacuare a noxelor, scrie newsbucuresti.ro.

În cadrul acțiunii s-a urmărit cu precădere starea tehnică a autovehiculelor prin verificarea:

• sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante;

• sistemului de frânare;• mecanismului de direcție;

• instalației de iluminare/semnalizare și echipamente electrice;

• existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor;

• vizibilității și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate;

• sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie);

• corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor;

• deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia;

• aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

Newsbucuresti.ro: Noi razii în Capitală ale Poliției pentru verificarea stării tehnice a mașinilor. FOTO 8

În urma activităților de control desfășurate au fost aplicate 49 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 21.000 de lei pentru deficiențe tehnice după cum urmează:

– 7 pentru modificări ale sistemului de evacuare a noxelor;

– 5 pentru modificari constructive neomologate;– 24 pentru alte deficiențe tehnice;

– 2 pentru lipsa certificatului de înmatriculare;

– 11 pentru alte sancțiuni prevăzute de legislația rutieră în vigoare.

Polițiștii rutieri au reținut 12 certificate de înmatriculare și retras 3 seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate cu sprijinul inspectorilor din cadrul Registrului Auto Român.

Newsbucuresti.ro: Noi razii în Capitală ale Poliției pentru verificarea stării tehnice a mașinilor. FOTO 9

Exemple:

1. Un bărbat în vârstă de 34 de ani, a condus un autovehicul în zona centrului comercial Băneasa, iar în urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii din cadrul RAR s-a constatat faptul că autovehiculul avea modificări constructive neomologate la sistemul de evacuare a noxelor, folii neomologate de culoare închisă aplicate pe geamurile laterale față, anvelope cu alte dimensiuni decât cele pentru care au fost omologate, lumini în partea din față de altă culoare și intensitate și nu avut asupra sa certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3045 lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

2. Un tânăr în vârstă de 21 de ani, a condus a condus un autovehicul în zona centrului comercial Băneasa, iar în urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii din cadrul RAR s-a constatat faptul că autovehiculul avea modificări neomologate la sistemul de iluminare, la sistemul de evacuare a noxelor, anvelope cu alte dimensiuni decât cele pentru care au fost omologate, lipsă elemente ale caroseriei și lipsă stingător de incediu.

Conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare de 1405 lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

Acest tip de acțiuni vor continua și în perioada următoare în scopul impunerii respectării normelor legale care reglementează circulația vehiculelor pe drumurile publice, respectiv pentru constientizarea persoanelor cu privire la riscurile la care se expun atunci când conduc autovehicule care nu corespund normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației.

Newsbucuresti.ro: Noi razii în Capitală ale Poliției pentru verificarea stării tehnice a mașinilor. FOTO 10

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.