Naționalele României U17 și U19, pe locul 2 la Trofeul Carpați
Ultima Ora Sport

Naționalele României U17 și U19, pe locul 2 la Trofeul Carpați

Echipa națională de junioare a României a terminat Trofeul Carpați de la Râmnicu Vâlcea pe locul secund, cu două victorii și o înfrângere. Echipa U17 pregătită de Carmen Buceschi a învins naționalele similare ale Italiei și Cehiei, dar a pierdut disputa de duminică dimineață, la limită, în fața Norvegiei. De asemenea, și naționala de tineret a terminat pe locul secund, tot după Norvegia, însă în condițiile în care șase dintre componente au lipsit, din diferite motive.

Naționalele României U17 și U19, pe locul 2 la Trofeul Carpați 1
Dedu în tribune

Naționalele României U17 și U19, pe locul 2 la Trofeul Carpați 2 Naționalele României U17 și U19, pe locul 2 la Trofeul Carpați 3

Echipa antrenată de Carmen Buceschi și Mia Rădoi n-a avut probleme în primele două zile ale competiției. Tricolorele au învins fără probleme pe Cehia, în prima zi, cu 38-32, și pe Italia, 38-21, în a doua zi, pentru ca duminică dimineață să se afle față în față cu Norvegia în meciul ce avea să stabilească echipa câștigătoare a Trofeului Carpați. România a controlat meciul mai bine de 55 de minute, conducea cu 30-25 cu trei minute rămase de disputat, însă a cedat în cele din urmă la limită, 30-31, după un gol primit în ultima secundă.

Carmen Buceschi, antrenor principal: „A fost un turneu foarte important și foarte benefic pentru noi. Suntem puțin supărate pentru că am pierdut ultimul meci, puteam să îl câștigăm, am condus tot meciul, dar important e să luăm ce e mai bun din cele trei meciuri. Avem multe de îmbunătățit, începând cu apărarea, colaborarea între noi, ne trebuie mai mult curaj în atac. A fost o experiență foarte utilă, nu ne-am mai întâlnit cu o situație ca cea din ultimul joc, cu o apărare avansată și agresivă. E bine că se întâmplă acum și nu la o competiție majoră, ca și cea din vară, Campionatul European. Mergem la FOTE și la Campionatul European cu gândul la o medalie.”

Alicia Gogîrlă, golghetera turneului

Fiica foste internaționale Simona Gogîrlă, Alicia Gogîrlă, este liderul echipei U17 a României. Interul dreapta și-a lăsat amprenta asupra Trofeului Carpați, primind la finalul celor trei zile de turneu trofeul rezervat celei mai bune marcatoare. În cele trei partide, Alicia a marcat în total 29 de goluri. „A fost o competiție foarte grea, chiar prielnică, pentru că ne vom întâlni cu aceste echipe și la FOTE. Meciul cu Norvegia a fost o învățătură pentru noi, ne-am pierdut un pic pentru că am văzut că se apropie de noi și a intervenit panică. Sperăm ca data viitoare să nu mai comitem aceste greșeli. Pentru viitor ar trebui să ne îmbunătățim psihicul și să lucrăm foarte mult la forța individuală, la cluburile noastre. Acest turneu este o confirmare că această echipă se poate bate la o medalie și sper să nu dezamăgim pe nimeni.”, a spus Alicia la finalul turneului.

Tonje Larsen, prezentă la Râmnicu Vâlcea după 11 ani

Din staff-ul tehnic al echipei Norvegiei U17 a făcut parte și Tonje Larsen, fosta internațională norvegiană și triplă campioană europeană, campioană mondială și campioană olimpică. Larsen este antrenor secund al echipei Norvegiei de junioare și  s-a întors în Sala „Traian” după 11 ani. În 2008, Larsen îmbrăca tricoul echipei Larvik și pierdea în fața Oltchimului cu 33-29, într-o partidă în care marca de opt ori. „Mă bucur să fiu din nou la Râmnicu Vâlcea, este foarte frumos, îmi aduc aminte de atmosfera de aici. Împotriva României nu am început foarte bine, însă am câștigat și mă bucur. Ar fi frumos să întâlnim România în finala Campionatului European.”, ne-a spus Tonje Larsen.

„A fost distractiv, a fost o experiență bună pentru noi. A fost o pregătire bună pentru noi, am petrecut timp împreună și ne-a ajutat să creștem ca și echipă.” – Mina Pauline Gregersen, căpitanul Norvegiei U17

Rezultatele de la Trofeul Carpați U17:Norvegia-Italia 35-17 (17-7)România-Cehia 38-32 (20-17)Cehia-Norvegia 26-26 (13-16)Italia-România 21-38 (13-20)Italia-Cehia 24-41 (16-19)România-Norvegia 30-31 (18-14)

Clasament: 1. Norvegia 5 puncte, 2. România 4 puncte, 3. Cehia 3 puncte, 4. Italia 0 puncte

Premii individuale:Cel mai bun portar: Adela Srpova (Cehia)Cel mai bun apărător: Andreea Tîrle (România)Cea mai bună marcatoare: Alicia Gogîrlă (România) – 29 goluriCea mai bună jucătoare: Veriana Veliqi (Norvegia)

Echipa de tineret a României a terminat și ea tot pe locul secund la Trofeul Carpați, însă în condiții ceva mai speciale. Fără Andreea Târșoagă, Miruna Pică, ambele accidentate, și Andra Moroianu, Andreea Popa, Diana Ciucă și Ioana Bălăceanu, convocate la loturile de senioare, echipa antrenată de o săptămână de Dragoș Dobrescu a învins Polonia și Olanda în primele două zile și a cedat duminică în fața Norvegiei. A fost, însă, un turneu foarte important, atât pentru noul selecționer, cât și pentru tricolore.

„A fost o săptămână bună. Am întâlnit un grup de fete unite, își doresc să muncească. E clar că avem mult de muncă, dar trebuie să ținem cont că avem o parte din fete la lotul de senioare care în curând vor veni să se pregătească alături de noi. Mă bucur însă că au apărut și jucătoare noi. Pe tot întregul turneu am avut ceva de învățat, am câștigat două meciuri ce ne-au dat curaj. E clar că e diferență față de Norvegia, dar avem de învățat și dintr-o înfrângere. Sunt perspective bune, cu muncă vor veni și rezultate.” – Dragoș Dobrescu, antrenor principal al României.

„Am avut foarte multe emoții, dar cu ajutorul colegelor mele am reușit să trec peste. Câteodată chiar mi se pare că ne-a ieșit un joc foarte bun, dar s-a văzut că mai avem de lucrat pentru Campionatul European din vară. Ca de fiecare dată când vine un antrenor nou se schimbă anumite lucruri. A încercat să își impună propriul punct de vedere, iar noi am încercat în această săptămână să introducem anumite lucruri noi. E foarte greu însă într-un timp atât de scurt să ne închegăm foarte bine.” – Patricia Moraru, România.

La Râmnicu Vâlcea a fost prezent și președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, care a urmărit evoluția tricolorelor. Acesta s-a declarat mulțumit de organizarea Trofeului Carpați, dar și de ceea ce a văzut pe teren, la ambele categorii de vârstă.

„Este o bucurie pentru noi ca țară să găzduim alte șase selecționate pe două categorii de vârstă. Este o bucurie și o onoare pentru Vâlcea și pe această cale le mulțumesc că au găzduit acest turneu. Organizarea a fost impecabilă. Am ajuns la al treilea Trofeu Carpați la nivel de tineret și junioare și ne dorim să continuăm tot așa. Per-total o competiție care ajută mult în procesul de pregătire, în vederea Campionatelor Europene din vară. Am observat că antrenorii au schimbat de la o zi la altă foarte mult loturile astfel încât să dea șansă tuturor jucătoarelor. Dacă ne referim la formația de junioare, azi a fost un meci cu multe schimbări de scor. Apropo de meciul de tineret, fetele s-au bătut, dar să nu uităm că 4-5 componente sunt la celelalte două loturi, A și B ale României. Cred că este un moment bun și a fost folosit la maxim pentru pregătire.” – Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal.

Rezultatele înregistrate la Trofeul Carpați U19:Norvegia-Olanda 34-26 (17-14) Romania-Polonia 32-23 (18-13) Polonia-Norvegia 25-33 (12-13) Olanda-Romania 29-30 (15-14)Olanda-Polonia 36-30 (21-20)România-Norvegia 26-33 (12-16)

Clasament: 1. Norvegia 6 puncte, 2. România 4 puncte, 3. Olanda 2 puncte, 4. Polonia 0 puncte

Premii individuale:Cel mai bun portar: Vilde Finneide (Norvegia)Cea mai bună apărătoare: Maria Mincu (România)Cea mai bună marcatoare: Nyala Krullaars (Olanda) – 22 goluriCea mai bună jucătoare: Kristina Novak (Norvegia)

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.