Muzeul Național Brukenthal - concert și expoziție medievală
Ultima Ora Social

Muzeul Național Brukenthal – concert și expoziție medievală

Muzeul Național Brukenthal – concert și expoziție medievală

Muzeul Naţional Brukenthal invită publicul vineri, 20 iulie 2018, în curtea interioară a Muzeului de Istorie Casa Altemberger (Str. Mitropoliei Nr. 2), ora 19:00, la două evenimente cu intrare liberă, cuprinse în proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional:

Concertul de Muzică Medievală Huniadi Cantores

Un concert de atmosferă, din programul căruia fac parte piese muzicale medievale şi renascentiste, interpretate cu instrumente vechi, menite să reînvie legendele Transilvaniei şi strălucirea curţilor princiare.

Înfiinţat în anul 2006, grupul Huniadi Cantores este alcătuit din Alin Bălescu (blockflote sopran, alto, tenor, pocket clarinet), Mihaela Galamboş (blockflote sopran, alto, tenor), Dorin Săvulescu (vocal, irish bouzouki, percuţie) şi managerul grupului Mircea Goian (viola da gamba, fidula, hurdy gurdy).

Expoziţia „Servirea mâncării, între medieval şi modern” (20.07 – 31.12.2018)

Expoziţia prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluţiei veselei şi tacâmurilor folosite în spaţiul european, la trecerea dintre medieval şi modern.

De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveştile cuprinse în această expoziţie urmăresc evoluţia cuţitului de la armă-tacâm la stadiul de cuţit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenuşăresei tacâmurilor – furculiţa, a cărei folosire generalizată a reuşit abia în era industrializării.

De asemenea, naraţiunea expoziţiei urmăreşte felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziţionării şi folosirii instrumentarului de masă

Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru şi oţel din colecţiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puţin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.