Calendar creștin-ortodox,18 iunie, 2024. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul 1
Calendar creștin ortodox. 18 iunie 2019. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,18 iunie, 2024. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul au luat mucenicia în anul 73, în vremea persecuției împotriva creștinilor pornite de cezarul Adrian.

Leontie a fost comandant român în orașul Tripoli din Fenicia. Cezarul Adrian, aflând că Leontie este creștin a trimis un detașament militar pentru a-l aresta.

Ipatie, conducătorul acestui detașament, s-a îmbolnăvit pe drum, oastea fiind nevoită să se oprească. Într-o noapte lui Ipatie i s-a arătat un înger, zicandu-i: „Dacă vrei să te faci bine, atunci strigă de trei ori cu glas mare, ridicându-ți privirea spre cer: ‘Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mi mie!'”.

Ipatie a descoperit ostașilor vedenia și toți au strigat după cum spusese îngerul.  Minunea însănătoșirii lui Ipatie i-a uimit pe mulți, dar mai ales un anume Teodul.  Atunci Ipatie și Teodul au luat hotărârea de a lua înainte celorlați pentru a-l găși ei primii pe Leontie.

Ajungând, Leontie le-a grăit lor despre credință în Hristos astfel încât inimile lor s-au aprins de dragoste pentru Dumnezeu. În acel moment, un nor i-a umbrit din care s-a pogorât asupra lui Ipatie și Teodul o rouă minunată. Acesta a fost Duhul Sfânt Care a botezat sufletele lor. Tot atunci Leontie a grăit către ei astfel: „Întru Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.”

Cezarul Adrian a continuat să-i prigonesca pe Teodul și pe cei doi fii duhovnicești ai săi. Astfel, fiind prinși, Ipatie și Teodul au fost torturați murind prin decapitare.

Leontie a fost torturat până când sufletul sau s-a mutat la Domnul.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Eterie;- Icoanei Maicii Domnului Bogolubskaia;

– Cuviosului Erasm;

– Sfinților doi mucenici din Cipru;

– Cuviosului Leontie, de la Mănăstirea Peșterile Kievului;

– Cuviosului Leontie, din sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvoratorul de mir;

– Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail;

Mâine, facem pomenirea Sfântului Apostol Iuda, ruda Domnului.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.