Sfântul Mucenic Longhin Sutașul
Sfântul Mucenic Longhin Sutașul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 16 octombrie, 2023. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Sfântul Mucenic Longhin Sutasul a făcut parte din armata condusă de Pontiu Pilat.

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea Domnului și paza Sfântului Mormânt.

Datorită minunilor petrecute la moartea Domnului (pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat), acesta a mărturisit: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).

Când iudeii au aflat de Învierea lui Hristos, au mers să-i mituiască pe soldați, că aceștia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin însă nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat centură militară și s-a botezat împreună cu alți doi soldați. Împreună cu cei doi a părăsit Ierusalimul și a mers în Capadocia.

Sfânta Cruce
Sfânta Cruce

Aici a convertit pe mulți păgâni la creștinism.Iudeii au insitat atât de mult că Longhin să fie ucis, încât Pilat va trimite soldați să-l prindă și să-l ucidă prin decapitare. Sfântul Longhin cunoscându-și sfârșitul a ieșit în întâmpinarea soldaților și i-a primit la el cu multă căldură.

Pe când soldații dormeau, Sfântul Longhin s-a rugat toată noaptea pentru ieșirea sufletului său. În zori, soldații au rămas uimiți să afle că cel care i-a găzduit este cel căutat să fie ucis. Au dorit să nu-l omoare, dar Sfântul Longhin le-a cerut să împlinească porunca primită.

Aceștia l-au decapitat, iar capul sau a fost adus la Ierusalim ca Pilat să fie încredințat de moartea acestuia.

Tot astăzi, facem pomenirea:- A doi sfinți mucenici care au murit împreună cu Sfântul Longhin;- Sfinților Mucenici Leontie, Dometie, Terentie și Domnin;- Sfântului Cuvios Mal.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Proroc Osea.

creștin-ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.