Sfântul Mucenic Platon
Sfântul Mucenic Platon
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,18 noiembrie, 2023. Sfântul Mucenic Platon

Sfântul Mucenic Platon s-a născut în părțile Galatiei, din cetatea Anghira. Pentru că se arată mărturisitor al învățăturii lui Hristos, a fost supus la diverse suferințe fizice din porunca guvernatorului Agripin: i s-au pus pe piept bucăți de fier încins, trupul sau a fost aruncat în foc, smoală, untdelemn încins, etc.

După multe pătimiri, guvernatorul îl sfătuiește pe Platon „că e timpul să se abată de la moarte spre viață”, adică să se închine idolilor și să scape de moartea venită prin chinuri. La auzul acestor cuvinte, Platon a răspuns:

„Bine mă înveți Agripine că să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viață cea fără de moarte…

Nici focul, nici rănile, nici mania fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor despărți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a înviat”.

După ce a petrecut optsprezece zile fără mâncare și fără apă, i s-a tăiat capul.

Troparul Sfântului Mucenic Platon și al Sfântul Mucenic Roaân, diaconul

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevointele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Platon

Sfânta pomenirea ta lumea veselește, chemând pe toți în preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări și cu lumânări.

Pentru aceasta, Sfinte Platon, strigăm: izbăvește de vrăjmași pe poporul tău, sfinte.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:

– Sfântului Mucenic Româno, diaconul din Palestina;

– Sfântului Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri;- lui Alfeu.

Mâine, 19 noiembrie, facem pomenirea Sfântului Proroc Avdie.

calendar creștin

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.