Sfântul Mucenic Pantelimon
Sfântul Mucenic Pantelimon
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 27 iulie, 2023. Sfântul Mucenic Pantelimon

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia.

Sfântul Mucenic Pantelimon trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, căci tatăl sau împărtășea credința în zei.

Însă Evula, mama să, era creștină. Aceasta moare la puțini ani de la nașterea lui Pantoleon.

La îndemnul tatălui sau termină Școală de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârca, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon ajunge după puțînă vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care îi remarcase calitățile, intenționa să îl ia la palat că medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină.

Pentru că a refuzat, sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din  trupul sau.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae și cu ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.

Menționăm că la Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos, se află Capul Sfântului Pantelimon.

Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente și în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oasă din Albă Iulia și în mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Poștă (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitan, nr. 24).

Moaștele Sfântului Pantelimon din Muntele Athos
Moaștele Sfântului Pantelimon din Muntele Athos

Cum putem să ne asemănăm Sfântului Pantelimon?

La această întrebare, Părintele Teofil Părăian răspunde: „Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinători de suferință cu putere omenească, asta o putem face și noi. Și dacă facem cele la măsurile noastre, face și Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Și atunci, iată că suntem și noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…”

Troparul Sfântului Pantelimon

Purtătorule de chinuri, Sfinte și tămăduitorule Pantelimoane, roagă pe Milostivul Dumnezeu că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea- Orbului care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon;- Sfintei Cuvioase Antuza;- A o sută cincizeci și trei de sfinți mucenici care au murit în Marea Traciei;- Sfântului Cuvios Manuel;- Sfântului Clement de Ohrida;- Sfântului Mucenic Hristodul din Casandra.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Prohor, Nicanor, Timon și Parmena.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.