GREVA MINERILOR poate aduce o criză fără precedent. ”Lipsa investițiilor urcă prețul energiei”
Ultima Ora Social

Motivul TRAGEDIE din Lupeni: Importul de cărbune a PRĂBUȘIT minele peste mineri în Valea Jiului

Mineritul românesc se prăbușește la propriu. Doi mineri au fost prinși în subteran de căderea tavanului galeriei la 3 kilometri distață de gura minei. Unul dintre ei a decedat. Motivul pentru care se întâmplă asemenea accidente este cunoscut de oficialități de la sindicatele din Vale: lipsa de investiții. De ce lipsesc investițiile? Pentru că importul ilegal de cărbune pentru termocentralele din Hunedoara a îngenunchiat mineritul în Valea Jiului.

Motivul TRAGEDIE din Lupeni: Importul de cărbune a PRĂBUȘIT minele peste mineri în Valea Jiului

Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este o companie energetică din România, înființată în septembrie 2012 prin fuziunea dintre Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paro­șeni.

Din cele 7 mine câte funcționau la momentul respectiv în Valea Jiului, patru, rentabile, au fost racordate la cele două termocentrale hunedorene, pentru a se produce curent electric mai ieftin. Celelalte trei au fost închise.

În anul 2013, Complexul Ener­getic Hunedoara asi­gura circa 5% din pro­ducția de energie a Ro­mâniei și avea circa 7.000 de angajați. Dar…

CEH, deşi este proprietar a patru mine din Valea Jiului, a început să importe cărbune printr-o societate din Elveţia, în condiţiile în care stocurile pentru termocentrale făcute din cărbune intern, erau suficiente.

Conform raportului Corpului de control al premierului, din 31 martie 2016, costul producerii energiei din cărbunele de import a fost de 88,01 lei/Gcal, pe când costurile pe cărbunele intern au fost de 70,10 lei/Gcal, adică cu 17,91 lei mai ieftin decât în cazul importului. În anul 2012, CEH a repetat figura, a importat din nou cărbune prin societatea elveţiană, în defavoarea interesului economic al Complexului Energetic. Din acel moment, activitatea CEH a început să meargă din rău în mai rău. A intrat în insolvență.

Oricum, în actuala formă, proiectul de Strategie Energetică a României prevede închiderea mineritului în Valea Jiului, până în anul 2024 şi trecerea termocentralei Mintia pe gaz metan, lucru care este împotriva interesului naţional.

Una peste alta, în acest context nu s-a mai investiti nimic în materiale de care are nevoie minerul pentru a scoate cărbune din mină. Este  vorba de cel puţin 2.000 de tipuri de material, cum ar fi plasa de sârmă şi bârnele din lemn pentru susţinerea tavanului galeriilor, rulmenţi, şuruburi, capse şi explozibil etc.

În paranteză fie spus, știați că explozibilul minerilor este importat din Cehia pentru că România nu mai produce explozibil?

În fine, sindicatele din minerit au atras atenția de mai mulți ani că minerii nu mai au cu ce să lucreze în galerii. S-a trecut la imporvizații, iar acest lucru a dus la nenorocirea de astăzi!

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.