Misiunea Marte 2020 Laserul Thales ajunge pe Planeta Roșie cu roverul Perseverance 1
Social Ultima Ora

Misiunea Marte 2020 Laserul Thales ajunge pe Planeta Roșie cu roverul Perseverance

  • Pe 18 februarie, când Perseverance ajunge pe Marte, laserul Thales va funcționa ca parte a instrumentului SuperCam, care este ”ochiul roverului” și care va determina compoziția chimică și organică a probelor de rocă marțiană.
  • Laserul Thales din inima SuperCam, care este mai puternic decât laserul care a funcționat în ultimii opt ani în misiunea Curiosity, va ajuta la căutarea potențialelor semne că viața este posibilă pe Planeta Roșie.

Roverul Perseverance – elementul esențial al misiunii Marte 2020 – va ajunge pe Marte după o călătorie de șapte luni. SuperCam, unul dintre cele șapte instrumente strategice de la bord, combină tehnologii concepute pentru a analiza și a selecta probe de roci marțiene. SuperCam este rezultatul unei colaborări strânse între Laboratorul Național Los Alamos (LANL) din Statele Unite și institutul de cercetare astrofizică IRAP din Franța, cu contribuții din partea Universității Hawaii și a Universității Valladolid din Spania. Laserul furnizat de Thales se află în vârful catargului roverului.

În 2012, Curiosity a ajuns pe Marte echipat cu primul laser de mare putere realizat special pentru a funcționa pe suprafața altei planete, care a fost proiectat și dezvoltat de Thales pentru instrumentul ChemCam. Laserul funcționează fără probleme de peste opt ani și a înregistrat aproape 855.000 de instantanee până în prezent. Datele obținute prin ChemCam au ajutat deja la dovedirea faptului că, odată, condițiile de pe Marte erau potrivite pentru viața microbiană.

Instrumentul SuperCam, o versiune nouă și mai puternică a ChemCam, este conceput pentru a duce explorarea planetei Marte la un nou nivel. La fel ca ChemCam, laserul SuperCam va utiliza un fascicul infraroșu pentru a încălzi materialul la o temperatură de aproximativ 10.000°C și a-l vaporiza – o metodă numită spectroscopie plasmatică indusă de laser. Împreună cu o cameră specială, acest proces face posibilă determinarea compoziției chimice a probelor de rocă marțiană prin măsurarea culorilor de lumină din plasma creată.

Totuși, spre deosebire de ChemCam, laserul SuperCam poate emite și un fascicul verde, care va ajuta la determinarea compoziției moleculare a materialelor de suprafață prin metoda numită spectroscopie Raman. Această tehnică de analiză va fi testată pentru prima dată pe Marte și va permite oamenilor de știință să detecteze orice markeri ai vieții.

„Suntem mândri că am furnizat NASA primele două lasere care funcționează pe Marte. Misiunea Marte 2020 este un pas decisiv în studiul Planetei Roșii și pentru pregătirea viitoarelor expediții. SuperCam, „ochiul” roverului  Perseverance, este rezultatul unei colaborări strânse între parteneri din comunitatea științifică internațională.

Laserul SuperCam dezvoltat de Thales oferă performanță de neegalat și va permite roverului să își îndeplinească misiunea de explorare pe Marte.”Christophe Salomon, Vicepreședinte Executiv, Thales Land and Air Systems.

 

Misiunea Marte 2020

Scopul misiunii Marte 2020 este de a studia suprafața Planetei Roșii, de a căuta semne că viața a fost posibilă, de a preleva probe de rocă și praf în locurile selectate și de a le stoca pentru a fi recuperate de viitoarea misiune Mars Sample Return (MSR), care va fi efectuată împreună cu Agenția Spațială Europeană. CompaniaThales Alenia Space este implicată în pregătirea misiunii MSR. Misiunea Marte 2020 este concepută pentru a aduna cunoștințele necesare și pentru a testa tehnologiile care vor fi vitale pentru viitoarele expediții cu echipaj uman pe Planeta Roșie.

Cum se produce oxigen din atmosfera marțiană? Ce resurse sunt disponibile? Există apă sub structurile de suprafață? Care sunt condițiile meteorologice, nivelul de praf și alte condiții de mediu care ar putea afecta viața și activitatea viitorilor astronauți pe Marte? Sunt doar câteva dintre întrebările la care misiunea Perseverance va încerca să răspundă. 

Laserele Thales

De mai bine de 35 de ani, Thales este lider mondial în proiectarea, dezvoltarea și fabricarea de lasere de mare putere pentru aplicații industriale. Thales oferă cele mai fiabile și ușor de utilizat produse, o combinație unică de expertiză tehnologică și robustețe pentru implementare în aplicații industriale. Thales oferă, de asemenea, o gamă completă de servicii optimizate pentru a sprijini fiecare client.

Despre Thales

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologie care conturează viitorul astăzi. Grupul oferă soluții, servicii și produse clienților din sectoare, precum: aeronautică, spațiu, transport, identitate și securitate digitală, apărare. Thales a generat venituri de 19 miliarde de euro în 2019 (incluzând Gemalto), având 83.000 de angajați în 68 de țări.

Thales investește în inovare digitală – conectivitate, Big Data, Inteligență Artificială, securitate cibernetică – tehnologii care sprijină companiile, organizațiile și guvernele în momentele lor decisive.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.