Mișcare de ultim moment în Parlament. Inițiativă pentru sprijinul tinerilor sportivi
Ultima Ora Social

Mișcare de ultim moment în Parlament. Inițiativă pentru sprijinul tinerilor sportivi

Deputatul Daniel OLTEANU (ALDE), inițiativă legislativă pentru revigorarea sportului în Romȃnia꞉ «80% din cotele disponibile din impozitul pe profit al companiilor naționale să fie direcționat pentru susținerea copiilor și tinerilor sportivi»

Susținerea sportului școlar și a competițiilor școlare din toată țara, inclusiv din localitățile izolate, sprijinirea centrelor de excelență în discipline olimpice și asigurarea condițiilor de recuperare medicală a copiilor și tinerilor sportivi, în special a celor de la loturile naționale de copii și juniori – acestea sunt cele mai importante măsuri pe care le propune Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, care indică drept sursă de finanțare cotele aferente impozitului pe profit pe care îl obțin companiile de stat din Romȃnia.

Mai exact, după cum subliniază deputatul ALDE, este vorba despre o creștere de pȃnă la 80% în cadrul cotei permise activităților de sponsorizare din impozitul pe profit, sumă ce ar urma să meargă către copii și juniori, sub diverse forme, pe principiul companii naționale – echipe naționale. Daniel Olteanu susține că inițiativa sa va avea un impact semnificativ pe termen mediu și lung nu doar în plan sportiv, ci și în ceea ce privește starea de sănătate a copiilor, creșterea interesului acestora pentru mișcare, precum și beneficii adiacente care vizează creșterea gradului de coeziune în societate.

În cadrul unei declarații în plenul Parlamentului, deputatul ALDE le-a cerut colegilor săi să sprijine această propunere în procedură rapidă, pentru ca impozitul pe profit de la companiile de stat, prin cota  permisă activităților de sponsorizare, să fie investit în generații de copii cu dragoste de sport, în viitorii campioni ai României și în infrastructura sportivă destinată lor.

«Trăim, de ceva vreme, sentimente contradictorii în legătură cu un domeniu care, pe lângă emoțiile pe care le generează, a fost de multe ori un refugiu în care ne-am găsit bucuria față de toate neîmplinirile cotidiene. Vorbesc despre sport. Pe de o parte, avem o frustrare explicabilă din punct de vedere uman atunci când vedem sportivi de origine română obținând performanțe pentru alte țări. Pe de altă parte, ne bucurăm că acești copii au găsit, totuși, sub alt pașaport, acel sprijin care le-a fost refuzat în România, iar ultimul exemplu este Bianca Andreescu.

Companii naționale, echipe naționale

Propun o inițiativă legislativă în procedură rapidă, care să aibă în vedere un principiu fundamental: companii naționale – echipe naționale. Iar asta putem face încă din acest an. Cotele din impozitul pe profit pe care aceste companii le alocă anual sportului și sponsorizărilor în general, și e vorba de milioane de euro, trebuie să ajungă în proporție de 80% în susținerea copiilor și juniorilor și a infrastructurii sportive destinate lor.», a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că inițiativa sa va contribui, în perspectivă, la revigorarea sportului din Romȃnia, și va aduce beneficii notabile copiilor și tinerilor, cel mai important dintre acestea fiind o stare de sănătate mai bună.

«O companie națională trebuie să ofere beneficii nu doar pe plan local, prin cotele defalcate din impozitul pe venit, prin afacerile generate local și prin diverse donații punctuale, ci și pe plan național. Includ aici Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica și așa mai departe. Din 100 lei destinați sponsorizărilor sportive, dar și prin creșterea sumei deductibile din impozitul pe profit dedicate susținerii sportului, 80% trebuie să meargă către copii și juniori, sub diverse forme: susținerea centrelor de excelență în discipline olimpice; sprijinirea recuperării medicale a copiilor și tinerilor sportivi; asigurarea condițiilor de recuperare la loturile naționale de copii și juniori; susținerea sportului școlar și a competițiilor școlare prin includerea tuturor școlilor, indiferent de gradul de izolare a localității.    

Aceasta este o investiție ale cărei rezultate nu se vor reflecta doar în plan sportiv, ci în toate celelalte beneficii adiacente: o stare de sănătate mai bună, creșterea interesului copiilor pentru mișcare, încurajarea spiritului de competitivitate, a spiritului de echipă și de coeziune în societate. 

Este o decizie simplă, punctuală, ale cărei efecte nu le vom vedea probabil la prima Olimpiadă sau la primele Campionate Mondiale, dar e o decizie care va naște campioni olimpici și mondiali și, mai presus de toate, generații de copii cu dragoste de sport și de România, transformată într-o țară care îi încurajează, nu le închide ușa și le năruiește visurile, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.