Ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea
Ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea
Ultima Ora Social

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, dă ULTIMELE INFORMAȚII despre pesta porcină. Ce se întâmplă în fiecare județ afectat

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, dă ULTIMELE INFORMAȚII despre pesta porcină. Ce se întâmplă în fiecare județ afectat

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat luni că sunt judeţe întregi unde pesta porcină africană nu a mai recidivat, iar în Bihor şi Satu Mare s-a trecut la etapa a doua, respectiv instalarea purceilor santinelă.

„În acest moment, numărul de focare s-a redus. Sunt judeţe întregi unde boala nu a mai recidivat, iar la Bihor şi Satu Mare am trecut în etapa a doua, să vedem dacă recidivează boala, cu instalarea purceilor santinelă. Trebuie să urmărim măsurile de securitate pentru a preveni situaţii deosebite, aşa cum am avut”, a spus ministrul Agriculturii, în cadrul unui forum de specialitate.

Şeful de la Agricultură a subliniat că, pentru rezolvarea acestei probleme legate de pesta porcină africană, România are sprjinul Comisiei Europene şi al comisarului european pentru agricultură Phil Hogan, care e „mai român decât toţi românii”.

„Săptămâna trecută am fost la Bruxelles unde am discutat cu comisarul Hogan. Vreau să-i mulţumesc public comisarului european pentru sprijinul excepţional pe care îl dă ţării. Comisarul e mai român decât mulţi români, în acest moment greu. La prima chemare au venit în minister au venit să lucrăm împreună. Avem sprijinul Comisiei Europene şi al comisarului Hogan”, a menţionat oficialul MADR.

Nu în ultimul rând, Daea şi-a exprimat nedumerirea faţă de modul în care a ajuns virusul pestei porcine africane în una dintre cele mai mari unităţi comerciale din ţară.

„Am lansat anul trecut planul de zootehnizare a ţării. Noi, la ora actuală, suntem unii dintre cei mai importanţi producători de porumb, dar la noi nu există consumatori de porumb. Avem două specii care consumă porumb: porcul şi pasărea. Dacă la păsări situaţia este bună, la suine avem o problemă. Iată de ce în Parlamentul României s-a iniţiat şi s-a dus până la capăt, un proiect de reproducţie la suine. Din păcate, a apărut această molimă (virusul PPA, n.r.), în anumite părţi ale ţării, mai ales în zone comerciale. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zone comerciale. Pentru noi sunt mari semne de întrebare cum a ajuns acest virus în una dintre cele mai mari unităţi, cu peste 140.000 de suine, la Brăila. Această perfidie a virusului este extrem de îngrijorătoare pentru noi”, a mai afirmat Daea.

Conform celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Pestă Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 240 de localităţi, din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 80 de cazuri la mistreţi.

În total, au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală, valoarea despăgubirilor depăşind 64 milioane de lei pentru 5.916 proprietari, iar până la data de 4 octombrie 2018, au fost stinse cinci focare în judeţul Satu Mare.

În judeţul Satu-Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate, în valoare de 56.490 de lei, în judeţul Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei, judeţul Tulcea – despăgubiri pentru 703 de exploataţii dintr-un total de 809 de exploataţii, în valoare de 37.412.500 lei, în judeţul Brăila – despăgubiri pentru 1.873 de exploataţii dintr-un total de 2.902 de exploataţii, în valoare de 16.125.640 de lei, judeţul Constanţa – despăgubiri pentru 746 de exploataţii dintr-un total de 793 de exploataţii, în valoare de 3.093.780 de lei, judeţul Ialomiţa – au fost plătite despăgubiri pentru 2.299 de exploataţii dintr-un total de 2.456 de exploataţii în valoare de 6.147.000 de lei, judeţul Galaţi – despăgubiri pentru 37 de exploataţii dintr-un total de 69 de exploataţii, în valoare de 51.000 de lei, în judeţul Ilfov – despăgubiri pentru 5 exploataţii dintr-un total de 6 exploataţii, în valoare de 42.000 de lei, şi în judeţul Călăraşi – despăgubiri pentru 28 exploataţii dintr-un total de 193 de exploataţii în valoare de 164.220 de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, luni, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, intitulat „Agricultura, sol fertil pentru dezvoltarea economică a României”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.