Meteo: Un val de aer cald loveşte România. Cât cresc temperaturile 1
Ultima Ora Social

Meteo: Un val de aer cald loveşte România. Cât cresc temperaturile

De la o zi la alta, temperaturile au coborât de la aproape 30 de grade la amiază până la 10-15 grade în majoritatea regiunilor. La munte, termometrele au arătat şi zero grade, aşa că oamenii au trecut de la tricou direct la haine de iarnă. Vremea se schimbă însă de miercuri, când în ţara noastră va intra un val de aer cald, iar joi şi vineri temperaturile vor urca până la 25-26 de grade Celsius.

„Ce avem în ultimul timp depăşeşte ca amploare fluctuaţiile obişnuite (…) şi aţi văzut că am avut o parte din ţară vară, când în partea cealaltă temperaturile deja mergeau spre sfârşitul toamnei”, a precizat Roxana Bojariu, climatolog, într-o intervenţie pentru TVR.

Şi marţi, 8 octombrie, temperaturile în timpul zilei vor coborî sub 10 grade, iar în zonele de munte, ploile vor lăsa loc lapoviţei şi ninsorilor. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vremea se va menţine deosebit de rece, dar se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Cerul va fi temporar noros în regiunile sudice, centrale şi estice, unde pe arii restrânse va ploua slab, îndeosebi în zonele de deal şi de podiş. Pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Orientali vor fi posibile fulguieli. În restul teritoriului, cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 grade în depresiuni şi 15…16 grade în Lunca Dunării şi în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 grade în estul Transilvaniei şi 9 grade pe litoral. Spre sfârşitul intervalului, în zonele joase de relief local se va semnala ceaţă, iar în nordul şi centrul ţării, precum şi în zonele subcarpatice din restul teritoriului, se va produce brumă.

Pentru miercuri, meteorologii vin cu veşti bune. Vremea se va încălzi, devenind normală termic pentru această dată în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, iar local şi la cote mai reduse şi în est. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 22 de grade, iar cele minime între 2 şi 14 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, unde se va semnala brumă. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief, local va fi ceaţă.

Joi, valorile termice vor scădea uşor în regiunile nord-vestice, în timp ce în restul ţării vor mai creşte faţă de intervalul anterior. Conform ANM, cerul va avea înnorări şi va ploua ziua local în jumătatea vestică a teritoriului şi izolat în rest, iar noaptea cu precădere în sud şi sud-est. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, iar pe arii restrânse şi la cote mai reduse şi în nord-est şi centru. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 15 şi 25 de grade, iar cele minime între 3…4 grade în estul Transilvaniei şi în Maramureş şi 15…16 grade pe litoral. Dimineaţa şi noaptea izolat vor fi condiţii de ceaţă.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.