Mesaj ferm pentru Dăncilă de la Bruxelles în cazul Kovesi. Fosta șefă a DNA e cel mai bun candidat 1
Ultima Ora Justiție

Mesaj ferm pentru Dăncilă de la Bruxelles în cazul Kovesi. Fosta șefă a DNA e cel mai bun candidat

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a cărei președenție o deține România pentru desemnarea Procurorului Șef al Parchetului European nu au ajuns la niciun rezultat și după cea de a doua rundă de negocieri ce a avut loc joi, 4 aprilie 2019 la Bruxelles.

În cursă au rămas doar doi candidați, românca Laura Codruța Kovesi susținută de Parlamentul European și francezul  Francois Bohnert.

Guvernul de la București este bănuit că blochează candidatura Laurei Kovesi, fapt pentru care, din Parlamentul European se cere vehement ca oficialii români să înceteze acest lucru.

”Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene nu are niciun argument pentru a susține în continuare candidatul francez și de a bloca, astfel, desemnarea noului procuror-șef european și după a treia rundă de negocieri cu Parlamentul European. Cel mai bun candidat pentru poziția de procuror-șef european este fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura-Codruța Kövesi. Este un exponent al luptei împotriva corupției în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Tocmai în această perioadă în care este atacat statul de drept în mai multe state din UE trebuie să dăm un semn de susținere procurorilor și judecătorilor care își fac treaba și care contribuie la apărarea statului de drept. Candidatul român are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit. În plus, România nu are, în prezent, niciun post-cheie în Uniunea Europeană, iar acesta trebuie să fie încă un argument pe care Consiliul trebuie să-l ia în considerare. Prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independența justiției din România pentru că am observat cum, în încercarea de a pune piedici candidatului român, opozanții săi sunt dispuși să subjuge justiția din România. Acest lucru a fost demonstrat și din decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a arătat că acțiunea procurorilor lui Tudorel Toader împotriva lui Kövesi a avut doar rolul de a împiedica candidatura sa pentru funcția de procuror-șef european și că această secție de anchetare a magistraților are doar rolul de a intimida magistrați. Cer Consiliului să nu mai cedeze presiunilor făcute de Guvernul României de a susține un candidat mai slab și să susțină candidatul cel mai pregătit pentru funcția de procuror-șef european, Laura-Codruța Kövesi,”, spune europarșamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.