MEDITAȚIE PASCALĂ-Prin unul, toţi sunt câştigători. Acesta este mesajul Paştelui! 1
Ultima Ora Breaking News Exclusiv Social

MEDITAȚIE PASCALĂ-Prin unul, toţi sunt câştigători. Acesta este mesajul Paştelui!

În fiecare an, primăvara, în aprilie sau mai, sărbătorim Învierea Domnului Iisus Hristos. Nici că putea fi plasată mai bine această Sărbătoare – Învierea, adică un nou început, nu se putea suprapune decât cu debutul anului (să nu uităm că, în vechime, noul an se sărbătorea prin martie/aprilie).

Dat fiind că, în acest an, sărbătorim (din motive de Covid-19) fără mers la Slujba de Înviere, fără masă de Paști alături de familia extinsă și prieteni, fără petrecere și grătar, avem ocazia de a ne bucura de tihna oferită de o aplecare asupra a ceea ce reprezintă, de fapt, această Sărbătoare.

Dacă analizăm harta astrală a zilei de 19 aprilie 2020, ora 00.00, observăm, în primul rând, Ascendentul din Săgetător, semn spiritual, care facilitează accesul la vibrația superioară a zilei și, în plus, împacă sacrul cu lumescul – Arcașul este semn dublu, mutabil.

Acest semn zodiacal, împreună cu Gemenii, formează axa comunicării, dar și a călătoriilor. Astfel, prin extensie, putem reflecta la călătoria personală, numită viață, existență actuală, dar și la călătoria spirituală a fiecăruia – parcurs sinuos, cu urcușuri și coborâșuri, în căutarea Divinului din noi și din fiecare – amintiți-vă de Namaste, salutul prin care este recunoscută Divinitatea din fiecare.

Și, tot prin extensie (avem timp, acum), putem corela Sărbătoarea creștină cu cea din care a derivat, Paștele evreiesc, adică Pesah, cu rădăcini în cuvântul pasah (trecere). Pentru evrei, Pesah celebrează ieșirea din Egipt, consecutivă eliberării din robie… Și creștinii celebrează, prin Învierea Domnului, ieșirea dintr-o robie – cea a trupului, a cărnii. Observăm că tot despre drum și călătorie este vorba.

Mai mult, Pesah are dată fixă (spre deosebire de Paștele creștinilor) și anume 14 Nisan (Nisan era prima lună din calendarul evreiesc antic și se întindea de la aspectul de Lună Nouă din martie până la Luna Nouă din aprilie). Q.e.d.

Apoi, mai constatăm că planetele mari, colective, de destin au o distribuție aparte – Pluton și Neptun sunt în semne ale mentalului superior, Capricornul și Peștii, iar Uranus tranzitează materialul Taur.

În astrologie, Taurul (casa a II-a) este semnul bazei, al fundamentului oricărui lucru, dar și a banilor, acumulărilor, averii. Tranzitul uranian, în complicitate cu ceilalți aștri, are rostul de a răsturna valorile – de fapt, de a face ordine în ierarhia greșită a oamenilor, care au pus materia pe primul loc, de prea multă vreme, detronând, profund nedrept, Spiritul. Oameni care nu realizează că, fără Spirit, adică fără scânteia Divină, nu sunt decât un pumn de humă… Nu-i nimic, va înțelege fiecare, la timpul său!

Mai putem constata că toate planetele sunt plasate în jumătatea inferioară a hărții, între Capricorn și Gemeni, favorizând introspecția, emoția, trăirea profundă, interioară. Prezența  Lunii în Pești, alături de Neptun, accentuează și mai mult această predispoziție spre contemplare și comuniune cu Spiritul  Umanității. Pentru că Paștele, ca și eveniment, are dimensiune cosmică, universală, nefiind limitat de religii și dogme.

Dacă mai aveți disponibilitate și nu v-a zăpăcit cu idei amețitoare (și nerecomandate, acum) de libertate și acțiune Mercur în Berbec (despre nebunatica și impulsiva stea fixă Altair nu mai pomenim, dat fiind că o ”activează” Saturn, cu îndemn la răbdare, prudență și înțelepciune) sau cuadratura Uranus-Saturn, creatoare de probleme cu autocontrolul, responsabilitatea și organizarea vieții în actuala paradigmă, vă puteți așeza în semilotus (”turcește”) sau în orice poziție agreați, cu condiția să fie comodă. Astfel, puteți medita la oul de Paști, începând cu constatarea că are un gust mai bun decât orice alt ou pe care îl mâncăm în timpul anului.

Apoi, îi admirăm culoarea, pe care o simţim cum ne pătrunde, ne energizează şi revigorează (vibraţia culorii roşii, de ex., este recunoscută pentru efectele stimulante în cromoterapie). Puteți alege orice altă culoare doriți: verdele are vibrație vindecătoare; albastrul calmează, liniștește; galbenul umple de bucurie și poftă de viață, etc. Observăm cu uşurinţă că un ou de Paşte are o lumină aparte, este special.

Este vorba despre Lumină, acea energie universală care animă totul şi pe care o vedem în aurele sfinţilor din icoane. Dacă ţinem un ou de Paști în mână, ne putem imagina cum Lumina pleacă spre mâna noastră, ne cuprinde întreaga fiinţă şi ajungem să radiem şi noi atât de frumos.

Putem medita mai repede sau mai lent, fiecare în ritmul său propriu, după cum simte. Ne vom simţi mai buni, mai puternici, mai curaţi sufleteşte, mai dispuşi către a fi de folos celor de lângă noi.

Fiindcă, în definitiv, aceasta este jertfa – a te dărui celuilalt, a te lăsa pe tine. Conştientizăm că orice împlinire presupune o jertfă, altfel nu se poate. Un efort, o renunţare – totul este jertfă.

Nu ajungem olimpici dacă nu sacrificăm timpul alocat jocului şi altor preocupări, nu obţinem nicio performanţă fără efort susţinut. Şi, când obţinem rezultate excepţionale, suntem de folos atâtor oameni! Prin unul, toţi sunt câştigători. Acesta este mesajul Paştelui, într-o variantă mai puţin teologică, dar deloc lipsită de esenţa sa proprie.

Deci, vă invităm să luminați și cu Lumina proprie, mai ceva ca o lumânare de Paști!

Sergiu Bălan

astrolog

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.