Mașinile Euro 3 și 4 vor putea circula în București doar cu vinietă 1
Ultima Ora Social

Mașinile Euro 3 și 4 vor putea circula în București doar cu vinietă

Șoferilor bucureșteni li se pregătește viață grea! Mașinile electrice, hibride, Euro 5 și 6 vor circula fără restricții, cele Euro 3 și 4 vor trebui  să dețină vinieta Oxigen pentru accesul în zona centrală a orașului. Cele mai mari restricții le vor avea automobilele non-Euro, Euro 1 și 2 care vor nu putea circula în centrul Capitalei, iar pentru celelalte zone vor trebui să  aibă viniete. Noul regim se va aplica indiferent dacă mașinile sunt înmatriculate în București sau nu. 

Conform noului proiect privind taxele plătite de automobile în București, se menține ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) care include un perimetru care delimitează centrul orașului de celelalte zone: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – sos. Stefan cel Mare – str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hasdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piața Victoriei.

Mașinile Euro 3 vor trebui  să dețină pentru accesul în ZACA o rovinietă de 5 lei/zi, 100 lei /lună, 450lei /6 luni și 700 lei/an. Pentru Euro 4 tarifele sunt: 5 lei/zi, 80 lei/ lună, 350 lei/ 6 luni și 500 lei/an.

Tarifele sunt apreciabil mai mari pentru mașinile mai vechi. Ele pornesc de la 15 lei pe zi și ajung la 1.500 de lei pe an (Euro 2), 1700 de lei pe an (Euro 1) și 1900 de lei pe an (non-Euro).

Încălcarea acestor prevederi va fi sancționată cu amendă între 1500 și 2000 de lei.

Proiectul va fi discutat în ședința Consiliului General al Municipiului București de pe 24 octombrie.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat pe  2 septembrie o nouă propunere de taxare a mașinilor poluante în București. Astfel, Firea a spus că, spre deosebire de prima variantă a proiectului Oxigen, noua variantă prevede ca toate mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 înmatriculate în București și alte județe, să aibă interzis în Centru și să plătească o taxă (vinietă) în restul municipiului.

”Practic, vom interzice în Centru automobilele non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și acestea vor plăti vignietă pentru restul teritoriului București, altul decât zona centrală”, a spus Firea într-o înregistrare video postată pe Facebook.

Reamintim că, în prima variantă de taxare, erau vizate doar automobilele din alte județe decât București și Ilfov, dar Centrul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că măsura ar fi discriminatorie pe criterii geografice. Vinieta „Oxigen – B” în Capitală urma să coste 10 lei pentru o zi, 75 de lei pentru o lună, iar pentru un an 1.900 de lei.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii