Marș pentru Aer Curat – un eveniment organizat simultan în patru mari orașe din țară
Ultima Ora Social Sport

Marș pentru Aer Curat – un eveniment organizat simultan în patru mari orașe din țară

  • Sâmbătă, 13 aprilie 2019, începând cu ora 11.00, în patru mari orașe din țară – București, Iași, Brașov și Timișoara – vor fi organizate, simultan, Marșuri pentru Aer Curat.

Sâmbătă, 13 aprilie, începând cu ora 11.00, în patru mari orașe din țară vor fi organizate, simultan, Marșuri pentru Aer Curat. Sub sloganul „Aerul poluat ucide”, evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru  masurarea si pastrarea  calității aerului din România.

Efectele asupra sănătății populației

Potrivit statisticilor, anual, în România, mor în medie 25.000 de persoane din cauza poluării. Aerul poluat afectează în special copiii și persoane vârstnice și reprezintă cauza principală a mii de decese premature.

În prezent, sistemele fixe de monitorizare a calității aerului din marile orașe indică depășiri repetate ale valorilor limită. Cele mai multe depășiri sunt în cazul particulelor PM10 și PM 2.5. Denumirea lor vine de la diametrul aerodinamic mai mic de 10, respectiv 2.5 micrometri, dimensiune care le permite să treacă prin nas și gât şi să pătrundă în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Printre cele mai frecvente afecțiuni provocate de aerul poluat se numără cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice, dar și acutizări ale astmului, infarct miocardic sau accidente vasculare celebrale.

Trasee marșuri

Sâmbătă, 13 aprilie 2019, începând cu ora 11.00, locuitorii din București, Iași, Brașov și Timișoara sunt așteptați să se alăture demersului și să participe la Marșul pentru Aer Curat, pe următoarele trasee:

București: Biblioteca Nationala – B-dul Unirii – Palatul Parlamentului – Ministerul Mediului

Iași: Parcul Copou – Bld Carol I – Str. Gavriil Musicescu –  str.Arcu – Bulevardul Ștefan Cel mare și Sfânt – Prefectura Iași

Timișoara: Piața Sf. Gheorghe – Bulevardul Revoluției 1989 – Prefectură

Brașov: Piața Sfatului – str. Republicii – Prefectură

Marșul este organizat de cinci ONG-uri partenere în cadrul proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”: Breasla Constructorilor Ieșeni (beneficiar proiect), Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația  Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative.

Politici publice alternative în domeniul calității aerului

Marșul pentru Aer Curat este punctul culminant al campaniei „Oxigen pentru România”, prin care societatea civilă răspunde unor goluri în soluționarea problemelor de mediu. Campania face parte din proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”, prin care se urmărește generarea unor schimbări majore la nivel de politicilor actuale privind calitatea aerului.

În proiect au fost angrenați experți în domeniul protecției mediului, specialiști în elaborarea de politici publice, membri ai ONG-urilor care au ca domeniu de activitate sănătatea sau protecția mediului, care vor conlucra pentru crearea unei politici publice alternative privind calitatea aerului. În acest sens, au fost făcute deja primele demersuri pentru cearea unei Coaliții pentru Aer Curat la nivel național.

ONG-uri partenere

Scopul proiectului este dezvoltarea capacității ONG-urilor de a elabora politici publice alternative, în vederea optimizării proceselor decizionale ale administrației publice, orientate către cetățeni şi mediul de afaceri.

Proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului” are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 și a primit finanțare de  la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de  implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

Mai multe informații găsiți pe www.breaslaconstructorilorieseni.ro, precum și pe www.oxigenpentruromania.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.