Mars Incorporated se alătură Coaliției G7 Business for Inclusive Growth inițiată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică 1
Mars Incorporated se alătură Coaliției G7 Business for Inclusive Growth inițiată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
Ultima Ora Social

Mars Incorporated se alătură Coaliției G7 Business for Inclusive Growth inițiată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Companiile își unesc forțele pentru a combate inegalitățile

Mars, Incorporated se alătură unei coaliții formate din 34 de companii internaționale care s-au angajat să sporească acțiunile de promovare a drepturilor omului în industriile în care activează, să ofere locuri de muncă incluzive și să promoveze incluziunea.

Pentru Mars, includerea în acest grup reprezintă o extindere a ambițiilor prezentate în cadrul Planului Sustainable in a Generation și angajamentul companiei de contribui la sănătatea planetei și la prosperitatea oamenilor și de a promova bunăstarea.

Coaliția G7 B4IG va fi coordonată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Membrii coaliției provin din diverse sectoare de activitate, au peste 3,5 milioane de angajați în întreaga lume și venituri anuale de peste 1.000 de miliarde de dolari.

Coaliția G7 B4IG este prima inițiativă de acest gen a mediului de afaceri, grație abordării sale integrate de combatere a inegalității, a dimensiunii sale internaționale și a perspectivei bazate pe construirea unor conexiuni între companii, guverne și organizații caritabile.

Strategia coaliției se bazează pe 3 piloni:

  • Angajamentul mediului de afaceri de a lupta împotriva inegalităților, pentru promovarea drepturilor omului, a incluziunii și diversității la locul de muncă, dar și de-a lungul întregului lanț valoric;
  • Un incubator pentru generarea sau extinderea unor noi modele de afaceri incluzive, stimulând inovația socială și parteneriatele public-private la nivel microeconomic;
  • Un forum pentru promovarea unor mecanisme de finanțare inovatoare între mediul de afaceri, autorități și organizații caritabile.

Companiile membre ale coaliției au prezentat peste 50 de proiecte reprezentând investiții de peste 1 miliard de dolari pentru programul incubator al B4IG, proiecte pe care doresc să le promoveze și să le dezvolte în cadrul acestei colaborări. Mars a prezentat mai multe proiecte, inclusiv programul Cocoa & Women for Change, inițiativă care face parte din strategia mai amplă a companiei, Cocoa for Generations – o abordare pe termen lung pentru adoptarea unor practici responsabile și durabile în cadrul lanțului de aprovizionare cu cacao.

Obiectivele coaliției B4IG au fost prezentate președintelui Emmanuel Macron, la Palatul Elysée, în prezența liderilor de la Summitul G7 de la Biarritz.

„Reciprocitatea, unul dintre principiile de bază Mars, înseamnă crearea unor beneficii solide care sunt împărtășite. Nu este vorba de filantropie, ci mai degrabă de înțelegerea faptului că o afacere poate avea succes numai dacă permite tuturor partenerilor, comunității și mediului să prospere. Acesta este motivul pentru care ne alăturăm efortului B4IG de a ajuta la crearea unei economii mai incluzive, care să ofere oportunități mai bune pentru toți”, a declarat Grant F. Reid, CEO Mars.

„Vrem să arătăm puterea leadership-ului și a colaborării – putem face mult mai mult dacă lucrăm împreună. Nu va fi ușor să ne respectăm promisiunile. Dar, datorită acestui tip de colaborare intersectorială, suntem optimiști că putem construi o mișcare care ne va conduce spre un viitor de care suntem să fim mândri”, a adăugat Reid.

„Clasa de mijloc se micșorează în majoritatea țărilor G7, deși este nucleul economiei de piață din întreaga lume. Știm că dincolo de un anumit prag, inegalitățile sunt dăunătoare din punct de vedere economic. Smartphone-urile folosite de Generația Z fac ca inegalitățile să fie mai vizibile ca oricând și schimbă consensul social. Rezultatul: economia de piață nu se va susține fără mai multă corectitudine socială. Nu este o chestiune de ideologie, este realismul dur care ne cheamă la acțiuni colective și incluzive, atât din partea autorităților, cât și a companiilor. Cu B4IG, obiectivul nostru este să avem un dialog constructiv pentru a promova incluziunea socială, pentru a stimula inovația, inclusiv modele de afaceri microeconomice, contribuind astfel la conturarea politicilor macroeconomice“, a declarat președintele și CEO-ul Danone, Emmanuel Faber.

„Inegalitatea în creștere este, în prezent, una dintre cele mai mari provocări sociale ale lumii. Ea reprezintă perpetuarea sărăciei, subminarea coeziunii și a încrederii sociale. Creșterea economică durabilă înseamnă o creștere economică incluzivă. Înseamnă a oferi fiecărui individ oportunitatea de a-și atinge potențialul, șansa de a contribui la dezvoltarea unei națiuni, dar și de a beneficia de aceasta, indiferent de istoric sau origini. OCDE salută această inițiativă a Franței de a susține unele dintre cele mai importante companii din lume să lucreze împreună cu guvernele și cu OCDE pentru a combate inegalitățile. În ceea ce ne privește, vom continua să fim deschizători de drumuri în domeniul cercetării, expertizei și analizelor de politici publice”, a declarat Gabriela Ramos, Chief of Staff OCDE și G7 Sherpa.

Pilonii G7 Business for Inclusive Growth

1/ Angajamentul de a asigura o împărțire mai echitabilă a beneficiilor creșterii economice,  prin parteneriate public-private

Prin asumarea Angajamentului Business for Inclusive Growth (B4IG), Mars se dedică promovării drepturile omului de-a lungul lanțurilor sale de producție, luptei împotriva exploatării copiilor prin muncă și a muncii silite și să respecte libertatea de asociere. Semnatarii sunt de acord să creeze medii de lucru echitabile și inclusive, inclusiv prin asigurarea unor salarii decente, promovarea egalității de gen și pregătirea angajaților pentru viitorul pieței muncii prin programe de formare și perfecționare. De asemenea, companiile se angajează să abordeze inegalitățile de oportunități, precum cele cauzate de dezavantajele regionale, prin sprijinirea programelor de dezvoltare comunitară, consolidarea aprovizionării incluzive și extinderea accesului la servicii de bază.

În cadrul coaliția B4IG, Mars se va dedica în mod special unui program de trei ani care vizează îndeplinirea Angajamentului. Susținerea acestui angajament nu înseamnă doar un comportament corporativ corect, ci este viitorul afacerilor de succes. Afacerile beneficiază de pe urma unor modele de creștere mai incluzive bazate pe o forță de muncă mai educată și mai implicată; de pe urma unei clase mijlocii extinse cu o putere de cumpărare mai mare; de pe urma unui mediu stabil de business și de pe urma unui nivel ridicat de încredere din partea angajaților, clienților și a tuturor actorilor implicați.

2/ Incubatorul Business for Inclusive Growth (B4IG): o platformă unde companiile pot testa, împărtăși, extinde și reproduce noi abordări de afaceri inclusive

Incubatorul B4IG va acționa ca un laborator pentru testarea, adaptarea și replicarea proiectelor de inovare socială.

Membrii B4IG au alocat deja peste 50 de proiecte în platformă, alocând peste un miliard de dolari din finanțare privată, de care peste 100 de milioane de oameni beneficiază în prezent. Membrii coaliției vor încerca să folosească aceste proiecte pentru a-și consolida impactul social colectiv la nivel global.

 

Anumite proiecte vor fi dezvoltate, adapate și replicate în cadrul incubatorului B4IG, stimulând colaborarea între membrii coaliției, organizațiile caritabile și sectorul public. În plus, companiile vor împărtăși experiența dobândită prin proiectele aflate în desfășurare și care pot oferi modele de business inclusiv, ce pot replicabile. Printre aceste proiecte se numără mecanisme de combatere a fenomenului persoanelor fără adăpost, de reintegrare pe piaţa muncii a şomerilor și de îmbunătățire a accesului la servicii de bază, precum: sprijin financiar, asigurări, transport  pentru persoane din regiunile defavorizate și izolate ale țărilor G7.

3/ Înființarea Forumului Inclusive Growth Financing pentru a încuraja conexiunile între fluxurile de finanțare

Membrii B4IG vor înființa Forumul Inclusive Growth Financing cu scopul de a genera finanțare hibridă inovatoare cu impact social și pentru a înțelege cum să creeze legături solide între fluxurile de finanțare private, publice și caritabile. Forumul va analiza modalități de testare și extindere a unor mecanisme de finanțare promițătoare, cum ar fi finanțarea bazată pe rezultate, prin intermediul incubatorului B4IG.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.