Video. Acțiune de răspuns la incidentele din Cimitirul Valea Uzului: marș de solidaritate româno-maghiar la Cluj
Maghiarii se revoltă. 1 500 de persoane, protest împotriva Codului Administrativ
Ultima Ora Social

Ungurii se revoltă. 1 500 de persoane, protest împotriva Codului Administrativ

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va organiza la Odorheiu Secuiesc un protest față de Noul Cod Administrativ, care are ca motto „Lăsați în pace comunitatea maghiară”, și la care sunt așteptate 1.500 de persoane, a anunțat, marți, liderul formațiunii, Csomortanyi Istvan, într-o conferință de presă.

Csomortanyi Istvan a declarat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că organizarea protestului se dorește oprirea actelor de provocare împotriva maghiarilor și oprirea politicii antimaghiare a guvernanților de la București.

„Sunt cazuri recente care ne obligă să mergem pe acest drum al protestelor, printre care OUG de aprobare a Codului Administrativ care aduce atingeri dreptului de folosire a limbii materne a comunităților minoritare din țară. (…) Cu Codul Administrativ s-a redus cadrul privind dreptul de folosire a limbii materne de către comunitățile naționale, astfel că putem spune că OUG este una dintre actele Guvernului prin care s-a ridicat la rang de politică de stat politica anti-minoritară, antimaghiară. (…) Am organizat un protest la Miercurea Ciuc, apoi la Sfântu Gheorghe și vom continua la Odorheiu Secuiesc în 23 iulie. Motto-ul protestului ar fi<<Lăsați în pace comunitatea maghiară>>, dorim oprirea actelor de provocare comise la rang de stat împotriva maghiarilor și oprirea politicii antimaghiare a guvernanților de la București. Dorim o conviețuire pașnică între comunitatea majoritară și minoritară, fără conflicte generate de la centru, din București”, a spus Csomortanyi, care a adăugat că se așteaptă la participarea a minim 1.500 de persoane.

Potrivit acestuia, Codul Administrativ aduce atingere pragului de 20%, condiție a folosirii limbi materne în administrația locală, care a fost calculat față de ultimul recensământ avut la data aprobării Legii administrației locale din 2001.

„Noul cod va lega acest prag de ultimul recensământ validat astfel că în localitățile unde ponderea minorității scade sub 20%, nu vom putea beneficia de drepturi”, a mai spus Csomortanyi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.