Tudorel Toader, cel mai controversat ministru al Justiției a câștigat 168.000 de euro în anul 2018
Ultima Ora Justiție

Lovitură pentru Tudorel Toader. Protest al avocaților pe treptele Curții de Apel București

Protest pe treptele Curții de Apel București din cauza onorariilor pe care le încasează avocații care fac oficii. Aceștia susțin că lefurile primite pentru serviciile prestate sunt prea mici și cer, de urgență, o revizuire a tarifelor. Mai mulți avocați au protestat, luni, pe treptele Curții de Apel București acuzând că în 2019 sunt plătiți pe baza unor tarife stabilite din 2015 în cadrul unui protocol.

„Am fost acuzați pe nedrept că recurgem la asemeena formă de protest pentru că este an electoral. Informez opinia publică că barourile care au inițiat acest demers nu au alegeri anul acesta. Este orice, numai an electoral nu. Am putea să luăm exemplul Baroului Iași, în care decanul este la al doilea mandat, deci nu va mai candida și nu face demers electoral, ci se poată firesc susținând demersul colegilor. (…) Protocolul din 2015 (cel care viza onorariile avocaților, n.r.) a fost negociat într-un mod atipic și are niște omisiuni, care trebuie completate. Totul trebuie corijat. Nu suntem la ipoteza la care vrem un nou protocol, dar vrem unul care să fie actualizat și care să cuprindă toate prestațiile”, a declarat Mihnea Stoica, prodecanul Baroului București, conform Mediafax.

Citește și: Victor Ponta, BOMBĂ cu CEAS – Anunță suspendarea finanțării de la stat pentru partide: ‘Bugetul pe 2019 e un fake’

La rândul său, Șerban Lovin, decanul Baroului Ilfov, a precizat că principala principala revendicare a avocaților vizează faptul că Ministerul Justiției nu dorește să renegocieze protocolul încheiat în 6 iunie 2015.

„S-a vehiculat că noi suntem cei care nu dorim. Răspunsurile de la Ministerul Justiției sunt trase la indigo, sunt aceleași răspunsuri sterile și politicoase și au vizat faptul că nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum să se cuantifice onorariile. Plecând de la situația economică și cea a nivelului de trai din 2015, trebuie să avem o minimă logică, un minim calcul că în 2019 nu putem vorbi de același nivel al onorariilor. (…) Vă rog să luați în calcul următoarea situație: care era salariul magistrat în 2015 și care este salariul unui magistrat în 2019. Exact în aceeași măsură dorim, nu în altă măsură”, a declarat decanul Baroului Ilfov.

Totodată, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a spus că există resurse financiare pentru a fi mărite onorariile avocaților.

„Din activitatea desfășurată de un avocat la asistența judiciară este o sumă care este apropiată de venitul minim pe economia națională. Din acest punct de vedere, eforturile depuse de avocați nu sunt eforturi care să fie aruncate în derizoriu câtă vreme sunt surse financiare bugetare prin care negocierile pot fi făcute, sunt surse financiare anunțate pentru plăți compensatorii la cei care au făcut și au executat pedepse executate pe bază de lege, asta înseamnă că sunt resurse și pentru plata corespunzătoare a remunerației unui avocat”, a declarat Gheorghe Florea.

Apărătorii din București s-au strâns, pe treptele Curții de Apel București pentru a trage un semnal de alarmă privind onorariile din oficiu. Aceștia se alătură apărătorilor din alte 14 barouri din țară care au anunțat proteste până la soluționarea cererilor lor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.