Lovitură pentru Judecătorii Curții Constituționale. Se anunță Protest masiv. Sindicaliștii ies stradă 1
Ultima Ora Breaking News Justiție Social

Lovitură pentru Judecătorii Curții Constituționale. Se anunță Protest masiv. Sindicaliștii ies stradă

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) vor organiza, miercuri dimineață, un protest în față Curții Constituționale, nemulțumiți că CCR nu a luat deocamdată în discuție sesizările prin care se invocă excepția de neconstituționalitate în ceea ce privește OUG 79/2017, care vizează transferul de taxe de la angajator la angajat.

Anunțul a fost făcut de președintele BNS, Dumitru Costin, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, pe tema salariului minim, întâlnire la care au fost prezenți prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Muncii, Violetă Alexandru.

„Țîn să va informez că de mâine dimineață Blocul Național Sindical se va află în protest, în față Curții Constituționale a României.Reamintesc că în noiembrie 2017 Guvernul a adoptat această ordonanță 79, care a bulversat efectiv piață muncii, mediul de afaceri, dar și impactul asupra sistemului de securitate socială din România.

Așa cum spunea și colegul meu, Bogdan Hossu, a distorsionat masiv inclusiv raportările de salarii brute pe care le facem la nivel european. De aici și creșteri de astea spectaculoase, pe care unii comentează.

Noi – patru din cinci confederații sindicale – la fel că și domniile voastre, am sesizat în noiembrie 2017 Avocatul Poporului.Avocatul Poporului de la vremea respectivă – genunchii cam moi… probabil și presiunea politică asupra lui… – a refuzat să dea curs sesizării noastre”, a spus acesta.

El a menționat că, în acest context, BNS a ales să deschidă procese în instanța referitoare la cazuri concrete.”

Lucru care s-a întâmplat și avem dosare care au fost strămutate la Curtea Constituțională din noiembrie 2018. Avem un an de zile de când Curtea Constituțională a României stă cu dosarele acolo și nu judecă constituționalitatea.Suplimentar, ordonanță 79 a fost introdusă în noiembrie 2017 în Parlament, în procedura de urgență.

Suntem în decembrie 2019. Ce procedura de urgență a avut Parlamentul României, că astăzi, după doi ani și o luna, ordonanță se află în continuare în Parlament? Este un element de instabilitate pentru orice act de guvernare serios și responsabil”, a precizat liderul sindical.

De asemenea, Dumitru Costin a recomandat că în perioada următoare să fie încheiat un acord tripartit Guvern – patronate – sindicate, în cadrul căruia să fie analizate inclusiv soluții alternative de politică fiscală, care să substituie Ordonanță 79.

„Ar fi bine să luăm în calcul să lucrăm împreună în situația în care Curtea Constituțională – pentru că nu are cum să amâne la nesfârșit judecarea acestor spețe de neconstituționalitate – va veni cu o anumită hotărâre. Atunci va trebui să fim pregătiți și voi, că Guvern, și noi, că parteneri sociali, pe niște soluții alternative”, a mai declarat el, ziare.com.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.