Nicușor Dan dat pe mâna procurorilor
Nicușor Dan dat pe mâna procurorilor
Justiție Ultima Ora

Lovitură CRUNTĂ pentru Nicuor Dan. Judecătorii i-au mai defințat un ONG

Al doilea ONG din gașcă primarului Capitalei Nicușor Dan a fost zdrobit în instanța. Judecătoria Cluj-Napoca a dizolvat Asociația SOS Orașul, care are să-i plătească dezvoltatorului imobiliar One Mircea Eliade Properties cheltuieli de judecată uriașe, rezultate din procesele în care asociația a încercat fără succes blocarea mai multor proiecte imobiliare. În septembrie, JS3 a dizolvat alt ONG ce vrea să blocheze investițiile în București.

Joacă de-a „blocați Bucureștiul” costă mulți bani. O spun hotărârile judecătorești de dizolvare a unor ONG-uri din gașcă primarului Capitalei Nicușor Dan care s-au făcut remarcate în ultimii ani prin acțiuni în instanța menite să blocheze numeroase proiecte imobiliare.

După ce au pierdut procesele, organizațiile non-guvernamentale s-au trezit că n-au de unde să achite cheltuielile de judecată către companiile imobiliare pe care le-au hărțuit în instanța, motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari s-au întors împotriva ONG-urilor, cerând dizolvarea acestora.

La fel s-a întâmplat cu Asociația SOS Orașul, care a încasat o astfel de lovitură vineri, 18 noiembrie 2022.

Astfel, judecătoarea Iuliana-Alina Neamț de la Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea companiei SC One Mircea Eliade Properties SRL (parte din SC One United Properties SĂ – cel mai mare dezvoltator imobiliar din România), dispunând dizolvarea Asociației SOS Orașul.

Motivul îl constituie faptul că ONG-ul are să-i plătească firmei cheltuieli de judecată enorme, de ordinul zecilor de mii de lei, din procesele în care a încercat fără succes să blocheze diverse proiecte imobiliare din București.

Redăm mînuță sentinței nr. 12973/2022 din dosarul nr. 15801/211/2022:

Respinge excepția lipsei de interes, excepție invocată de parată prin întâmpinare.

Admite cererea formulată de reclamanta ONE MIRCEA ELIADE PROPERTIES SRL și, în consecință:

Constată dizolvarea ASOCIAȚIEI S.O.S. ORAȘUL.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Apelul și motivele de apel se depun la Judecătoria Cluj-Napoca.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei, azi, 18.11.2022”.

Este al doilea ONG care își frânge gâtul în instanța.

Din informațiile noastre, cheltuielile de judecată pe care SOS Orașul trebuie să le plătească One Properties depășesc 40.000 de lei.

Bineînțeles că dezvoltatorul imobiliar a încercat să execute silit ONG-ul, dar nu a putut recupera decât o parte infimă din bani, din pricina că asociația este în stare de insolvabilitate. Mai pe românește: are conturile goale.

Pe cale de consecință, compania imobiliară a solicitat instanței dizolvarea asociației, în baza art. 56 alin. 1 lit. d din OG nr. 260/2000 cu privire la asociații și fundații: „Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea Ministerului Public sau a oricărei alte persoane interesate: (…) când asociația a devenit insolvabilă”.

Amintim că SOS Orașul este a două organizație neguvernamentală în cazul căreia One Mircea Eliade Properties obține dizolvarea pe motiv de insolvabilitate. Prima a fost Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală, în cazul căreia s-a pronunțat judecătoarea Ioana Angheluță de la Judecătoria Sectorului 3 la dată de 28 septembrie 2022 (click aici pentru a citi).

Tic-tac pentru ONG-ul înființat de Nicușor Dan

Cu acea ocazie, Lumea Justiției prezența creanțele pe care One Properties le are de recuperat atât de la Miliția Spirituală și SOS Orașul, cât și de la Asociația Salvați Bucureștiul (ASB) – binecunoscutul ONG creat de către Nicușor Dan, de la care a pornit ceea ce vea să devină partidul Uniunea Salvați Bucureștiul, transformat în partidul Uniunea Salvați România. Tot atunci, va spuneam că One Properties a cerut în instanța dizolvarea tuturor celor trei asociații. Deocamdată, încă nu a fost pronunțată o sentința în cazul ASB.

Amintim creanțele pe care compania imobiliară le are de recuperat de la cele trei ONG-uri:

I. 124.809,12 lei, creanță compusă din:

– 49.168 lei datorați în solidar de către ASB și SOS Orașul;

– 75.641,12 lei, creanță la rândul ei alcătuită din:

a) 20.520,12 lei datorați de ASB;

b) 55.121 lei datorați în solidar de către ASB și Miliția Spirituală;

ÎI. 49.168 lei, creanță datorată în solidar de ASB și SOS Orașul;

III. 8.587,22 lei cheltuieli de executare silită.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.