ȘOC pentru Episcopul Tomisului, Teodosie
ȘOC pentru Episcopul Tomisului, Teodosie
Social Ultima Ora

Lovitură cruntă pentru ÎPS Teodosie. Înaltul ierarh al Tomisului va fi executat silit

Pe 6 iulie va avea loc licitaţia publică prin care un executor judecătoresc scoate la vânzare mai multe terenuri ce aparţin Arhiepiscopiei Tomisului, instituţie ce datorează Fundaţiei Internaţionale Dimitrie Cantemir o sumă mare de bani.

Mai multe terenuri situate în extravilanul oraşului Ovidiu şi a municipiului Constanţa, ce aparţin Arhiepiscopiei Tomisului, vor fi scoase la licitaţie de către un executor judecătoresc pentru a acoperi datoria preoţilor faţă de Fundaţia Internaţională Dimitrie Cantemir, o datorie de 233.630 de lei la care se adaugă cheltuielile de executare silită (în total 246. 218 lei), scrie adevărul.ro.

Executarea silită are la bază o decizie definitivă a instanţei care arată că Arhiepiscopia datorează această sumă în schimbul căreia i-au fost realizate 100 de volume „Sfinţii Părinţi Ortodocşi.

Martirii Străromâni. Cuvioşii cei vechi”, care conţin fotocopii ale unor documente din mari arhive ale lumii. Fiecare exemplar este unic.

Concret, în duminica Floriilor din 2019, ÎPS Teodosie şi-a sărbătorit „majoratul” la Tomis, adică 18 ani de când fusese numit arhiepiscop la malul mării.

Cu acest prilej, ierarhul a lansat cele 100 de volume realizate la comanda sa de Fundaţia Internaţională Dimitrie Cantemir. În schimbul cărţilor, preoţii se obligau să plătească 233.630 de lei, lucru care nu s-a întâmplat şi aşa s-a ajuns la judecată.

Ce spune Arhiepiscopia  

Prin cererea de chemare în judecată, Fundaţia Internaţională Dimitrie Cantemir arată că între profesorul Constantin Barbu (membru fondator al Fundaţiei) şi Arhiepiscopia Tomisului s-a încheiat o înţelegere pentru tipărirea celor 100 de volume, care trebuiau însoţite de câteva DVD-uri care să conţină formatul electronic al acestora.

Arhiepiscopia Tomisului s-a apărat în faţa judecătorilor arătând că Fundaţia nu face „în niciun fel dovada riguroasă a executării obligaţiilor asumate, încălcarea flagrantă a obligaţiei esenţiale constând în lipsa CD-urilor ataşate volumelor şi nici dovada de recepţie a mărfii şi a formatului electronic al facturilor, astfel cum a fost înţelegerea între părţi”.

Mai mult, preoţii s-au plâns că Fundaţia a trimis cele 100 de cărţi care au fost lăsate pe holul Arhiepiscopiei Tomisului, nefiind predate unui inspector responsabil cu preluarea lor, iar facturile trimise nu sunt semnate.   Instanţa a reţinut că facturile nu poartă o semnătură de primire, însă livrarea cărţilor a fost recunoscută de debitoare chiar în întâmpinare.

„Instanţa apreciază că, independent de modalitatea concretă în care s-a realizat livrarea produselor aferente facturilor fiscale – susţinând debitoarea că marfa nu a fost recepţionată de inspectorul său delegat în acest sens – instanţa apreciază că, în mod evident, produsele au fost recepţionate de către debitoare în fapt”, scriu judecătorii.

Referirile la lipsa unor CD-uri sunt considerate de instanţă ca „pur formale” deoarece ele lipsesc din comunicarea dintre părţi realizată înainte de a se ajunge la un proces.   Arhiepiscopia Tomisului nu este la prima executare silită. Recent, instanţele au decis ca două biserici ridicate ilegal de Arhiepiscopie să fie demolate.

Una dintre ele, situată în municipiul Constanţa, este cunoscută ca „biserica de pe trotuar”. Ea face obiectul unui întreg scandal iscat între ÎPS Teodosie şi Vergil Chiţac, primarul oraşului. Ierarhul îl acuză pe edil că este demolator de biserici şi cere ca locaşul de cult să fie relocat pe un teren dat de primărie.

Deocamdată, executarea silită a fost contestată în instanţă şi până la o decizie finală buldozerele nu vor demola biserica.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.