100 miliarde euro pentru cercetare în UE. Raportul pe Orizont Europa, aprobat de Statele Membre
Ultima Ora Social

Lipsa de educaţie financiară reprezintă o vulnerabilitate pentru orice naţiune

Lipsa de educaţie financiară reprezintă o vulnerabilitate pentru orice naţiune, a declarat prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ovidiu Wlassopol, prezent la Bursa de Valori Bucureşti, unde mai mulţi liceeni au participat la deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

„Lipsa de educaţie financiară reprezintă o vulnerabilitate pentru orice naţiune. Rolul nostru este să evităm acest parcurs şi să pregătim populaţia, atât generaţia tânără, cât şi pe cea adultă, pentru integrarea acesteia în contextul financiar global”, a declarat Ovidiu Wlassopol, prezent la evenimentul de la BVB.

ASF menţionează că se alătură şi în acest an demersurilor iniţiate de IOSCO (International Organization of Securities Commissions) şi organizează sub egida ‘Săptămânii Mondiale a Investitorului’ (World Investor Week – WIW) o serie de acţiuni dedicate conştientizării de către populaţie a importanţei educaţiei financiare.

Activităţile se vor desfăşura în perioada 1-10 octombrie 2018 şi, spre deosebire de ediţia de debut din 2017, acestea vor avea loc atât la Bucureşti, cât şi la Oradea.

Primul eveniment din săptămâna WIW a reunit luni, la Bursa de Valori Bucureşti, mai mulţi liceeni care au participat la deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Programul de educaţie financiară al ASF, pentru anul şcolar 2018 – 2019, include 150 de şcoli din 31 de judeţe plus municipiul Bucureşti. Numărul estimat al elevilor care vor participa la acest program se ridică la peste 22.000. Totodată, în cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltării educaţiei financiare în învăţământul universitar, participă 12 centre universitare din întreaga ţară.

„Într-o piaţă financiară globală este foarte important să avem consumatori bine informaţi şi educaţi. Iar educaţia financiară este unul dintre obiectivele fundamentale ale ASF”, a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea.

World Investor Week este susţinută de Preşedinţia G20, de Banca Mondială şi de alte instituţii internaţionale precum: Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Centrul de Excelenţă pentru Educaţie Financiară Globală şi Forumul Internaţional pentru Educaţia Investitorilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este membră a IOSCO şi în această calitate susţine demersurile organizaţiei, care a lansat în 2017 conceptul World Investor Week, conştientizând nevoia de educaţie financiară a investitorilor în contextul unei pieţe financiare în schimbare şi a unui comportament bazat din ce în ce mai mult pe asumarea unor riscuri mari.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.