Statistică Eurostat: de 7 ori mai multe femei decât bărbați își cresc singure copiii
Ultima Ora Social

Legea privind PROTECȚIA și promovarea drepturilor copilului NECESITĂ MODIFICĂRI. Vezi despre ce este vorba

Legea privind PROTECȚIA și promovarea drepturilor copilului NECESITĂ MODIFICĂRI. Vezi despre ce este vorba

Doamna Deputat USR, Cristina Iurișniți, a susținut, miercuri, 17 octombrie, o declarație politică referitoare la necesitatea modificării și completării Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 

 

,,Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul are obligația de a derula în unitățile școlare programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii. Deși, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății și-au asumat strategii naționale cu privire la implementarea educației sexuale și a educației pentru sănătate în programa școlară, starea sănătății psiho-emoționale și fizice a elevilor din România este foarte precară.

Țara noastră se confruntă cu o rată ridicată de morbiditate și mortalitate în rândul tinerilor cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Mai mult decât atât, 10,6%  dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina conform Organizației Mondiale a Sănătății. Suntem pe locul I în Europa în ceea ce privește rata sarcinilor nedorite! Nu putem rămâne pasivi în fața unei realități care nu ne face cinste la nivel european, iar în acest context voi iniția o serie de modificări legislative pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Aceasta inițiativă vine în completarea  demersurilor  de  modificare a articolului 68 a Legii Educației 1/2011 care prevede introducerea o dată la 4 ani a opționalului Educație pentru sănătate cu componenta educației sexuale adaptată vârstelor și nivelului psiho-cognitiv al elevilor.

Educație pentru sănătate sexuală include informații care privesc atât dezvoltarea fizică a copilului și adolescentului, cât și dezvoltarea lui emoțională, relațională și socială, toate adaptate nivelului de înțelegere a acestora. Accesul la educație pentru sănătate sexuală completează spectrul educației universale și formează atitudini responsabile și sănătoase, o înțelegere și o informare corectă, o împuternicire a tinerilor membri ai unor comunități și ai unei societăți românești lipsite de discriminare.

Astfel, îmi propun să corelez prevederile legislative dintre Legea 272/2004 și Legea 1/2011 în sensul atribuirii Ministerului Educației Naționale a obligativității de a facilita accesul elevilor la informații corecte și controlate în programa școlară cu privire la educația sexuală și educația pentru sănătate.”

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii