Lecții în caz de tornadă. Ce faci dacă te prinde una în România
Ultima Ora Social

Lecții în caz de tornadă. Ce faci dacă te prinde una în România

O tornadă poate fi aproape la fel de periculoasă ca un cutremur. Trebuie să-ți iei unele măsuri de siguranță ca să supraviețuiești fie că te prinde afară, în mașină sau într-o clădire.

Nu credeam că va veni momentul când trebuie să învățăm să supraviețuim și noi, românii, tornadelor. Acea tornadă din județul Călărași îți arată că în România nu mai e de mult clima despre care ai învățat la orele de geografie din școală.

Deocamdată, în România nu s-au format tornade devastatoare de gradul 3 sau 4, dar, după cum ai văzut, chiar și una de gradul 1 poate face ravagii, să rănească sau chiar să ucidă oameni.

Meteorologii și echipele pentru situații de urgență recomandă să consulți întotdeauna buletinul meteorologic înainte să pleci la drum lung dacă știi că în acea regiune se produc tornade. Din fericire, la noi, o tornadă se produce foarte rar. Cea de la Călărași a fost excepția pe care n-am vrea să o mai vedem, dar s-ar putea să mai fie.

În general, există mai multe semne în natură care prevestesc formarea unei tornade. Oprește-te din orice activitate și încearcă asculți natura. Tornadele pot fi auzite de departe și scot un sunet asemănător cu foșnetul unei cascade mari. Unii experți au asociat zgomotul cu un tren în mișcare sau chiar cu cu motorul cu reacție al unui avion.

Privește cerul (e un lucru pe care omul acestui secol nu-l mai face de mult, dar îți poate salva viața). Când se formează o tornadă, cerul capătă o nuanță verzuie sau chiar verde închis (din cauza prafului și altor lucruri ridicate de la sol).În unele cazuri, poate cădea din senin grindină, chiar dacă e însorit.

Uită-te la nori. Dacă vezi că unii încep să aibă o mișcare vizibilă și conică spre pământ, e clar că acolo se va forma un vârtej care poate deveni o tornadă.

Dacă ești în mediul exterior și te prinde tornada, încearcă să te adăpostești în cea mai apropiată clădire sau într-o mașină. Dacă nu există așa ceva în jur, găsește rapid cel mai jos loc (un șanț, de exemplu) și culcă-te la pământ, ghemuit sau lungit și cu fața la pământ.

Acoperă-ți capul sau gâtul (în general, punctele vitale). Prin aer pot zbura obiecte contondente sau table de pe acoperișuri care-ți pot tăia gâtul sau să se înfigă în piept sau spate.

Dacă în acel moment conduci și vezi o tornadă, oprește pe marginea carosabilului, ține luminile aprinse (proiectoarele și stopurile de ceață) și pune-ți centura. Nu ieși din mașină dacă simți deja curenții și vezi în jur obiecte care planează. Există riscul să fii luat pe sus cu tot cu mașină, dar riscul e mai mare dacă ieși din mașină. În plus, în mașină ești protejat, deci închide geamurile.

Teoretic, cele mai mari șanse de supraviețuire în timpul unei tornade le ai dacă stai într-o clădire, dar și aici trebuie să-ți iei măsuri de precauție.

În primul rând, închide ferestrele și ușile.

Dacă locuiești la casă cu etaj, coboară la parter sau în pivniță – în principiu, în cea mai joasă încăpere. Dacă n-ai beci la casă, găsește cel mai central punct de la parter și adăpostește-te în cea mai mică încăpere dacă e posibil – baie, debara sau hol. E important să te despartă cât mai mulți pereți de cei exteriori și de ferestre.

În cazuri extreme, intră sub o masă și acoperă-ți capul cu o pernă și restul corpului cu o pătură.

Dacă stai la bloc, nu ai prea multe opțiuni. Eventual, te poți adăposti la subsol dacă e posibil, dar, sub nicio formă, nu ieși afară dacă tornada crește în intensitate.

E bine să ai la îndemână telefonul, o lanternă și o sticlă cu apă, indiferent unde te-ar prinde tornada.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.