Kovesi dă lovitura în Europa. Dăncilă și PSD vor fi terminați 1
Ultima Ora Justiție

Kovesi dă lovitura în Europa. Dăncilă și PSD vor fi terminați

„Acest magistrat român va fi șeful Parchetului European. O personalitate incontestabilă”, începe jurnalistul Pierre Haski un editorial din revista franceză Le Nouvel Observateur, în care o laudă pe Laura Codruța Kovesi și performanță pe care tocmai a obținut-o, citat de ziare.com

Jurnalistul scrie că acesta este epilogul fericit al unei confruntări cum nu a mai văzut Europa până acum.Pierre Haski amintește cum Kovesi a fost concediată anul trecut din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, după o lupta epică care aproape l-a costat funcția pe președintele României, care o proteja.

„Când numele sau a fost menționat printre candidațîi pentru acest nou post european, guvernul român a început să îi pună piedici. Au fost deschise anchete ce o vizau și a fost împiedicată să părăsească țară”, a amintit jurnalistul francez.Acesta precizează că, în perioada în care a fost în fruntea DNA-ului, Kovesi devenise „teroarea clasei politice”, menționând că doar în 2017, cu un an înainte de demiterea să, româncă a trimis o mie de oameni în instanțe, printre care trei miniștri, cinci deputați și un senator.

„Una dintre țintele sale, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsa de trei ani și jumătate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum și o criză politică în primăvară pentru a ajunge acolo, semn că și în România lucrurile se mișcă”, a mai scris Pierre Haski.

Vești bune pentru România

„Guvernul de la București a crezut anul trecut că are hac de cojocul lui Kovesi”, notează francezul, amintind că nu a ieșit așa și că în primăvară, după audierile din Parlamentul European, au mai rămas doi candidați pentru funcția de la Bruxelles: româncă și un francez.

El amintește că, în vara, Franța a decis să își retragă candidatul și că, prin urmare, drumul a rămas liber pentru Laura Codruța Kovesi, iar săptămâna trecută această a fost votată, doar cinci state opunându-se.

Jurnalistul francez evidențiază dublă importantă a acestui moment. Pe de-o parte, reprezentanțîi societăților civile din Europa Centrală și de Est au salutat eșecul statului român de a împiedică numirea lui Kovesi, excesele de autoritate ale unora dintre membrii UE fiind mai nou taxate în Europa.

Al doilea motiv este la fel de important: Laura Kovesi va fi șefa unei noi instituțîi europeane antifraudă. „Era important să avem o personalitate incontestabilă care să pună bazele instituției”, a punctat jurnalistul, notând că reputația să de incoruptibil ar trebui să îi îngrijoreze pe mulți din țările în care nivelul fraudelor cu fonduri europene este ridicat.

„Din toate aceste motive, numirea Laurei Codruța Kovesi este, așadar, o veste bună, pentru Europa, dar și pentru România, unde cei, și sunt mulți, care lupta pentru o țară mai ‘curată’ se vor simți încurajați în lupta lor”, încheie jurnalistul francez.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.