Fără precedent în România. Război total în justiție. Lia Savonea amenință ministrul justiției
Ultima Ora Breaking News Justiție

Justiția este dinamitată din interior. Lia Savonea este desființată. Ministrul iese la atac

Ministrul Justiției, Ana Birchall, precizează, într-o scrisoare adresată șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, că atunci când cere detalii despre acordurile încheiate de Minister cu alte state, CSM încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat și principiul cooperării loiale între autoritățile statului, informează Ziare.com.

„Încercarea unor membri ai CSM de a-și aroga un veritabil drept de veto cu privire la acțiunile externe ale ministrului Justiției este o imixtiune gravă și inacceptabila în activitatea puterii executive.

Atitudinea acelor membri este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât aceștia pun în discuție relația cu unul dintre partenerii strategici ai României și o propunere vizând consolidarea statului de drept”, îi transmite Ana Birchall Liei Savonea.

Ministrul Justiției mai notează că în acest caz, CSM și-ar fi depășit competențele.

„Extinderea arbitrară a competențelor CSM încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat, definit de art. 1, alin 4, din Constituția României, precum și principiul cooperarii loiale între autoritățile statului. (…) Folosesc acest prilej să îi invit pe toți membrii CSM să își desfășoare activitatea în limitele misiunii esențiale pe care acest for o are în arhitectura constituțională a României.

De asemenea, îmi exprim speranța că astfel de conduite nu vor fi perpetuate sau tolerate la nivelul membrilor CSM”, a mai scris Birchall.

Mesajul ministrului Justiției vine după ce mai mulți membri CSM, în frunte cu Lia Savonea, i-au solicitat să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.