Judecătorul Cristi Dănileț anunță sfârșitul lui Valer Dorneanu. Mișcarea care va reforma din temelii Curtea Constituțională 3
Ultima Ora Breaking News Justiție

Judecătorul Cristi Dănileț anunță sfârșitul lui Valer Dorneanu. Mișcarea care va reforma din temelii Curtea Constituțională

Fostul judecător CSM Cristi Dănileț și profesorul universitar Radu Carp, specialist în drept constituțional, vor să reformeze din temelii Curtea Constituțională a României.

Dănileț propune împreună cu profesorul Carp ca viitorii judecători ai CCR să poată ocupa acest post, doar dacă, înainte de a fi aleși nu au făcut politică. Cei doi vor iniția o serie de dezbateri publice pentru a vedea opinia specialiștilor în domeniu.

”România se află într-o situaţie fără precedent, determinată de o criză medicală de amploare la nivel global pentru care nicio ţară din lume nu a fost pregătită. Anumite drepturi fundamentale au fost restrânse în această perioadă determinată.

Or, este normal ca într-o societate democratică asemenea măsuri să fie contestate sau puse sub semnul întrebării.

CCR şi-a continuat activitatea în toată această perioadă, discutând inclusiv măsurile normative luate pentru combaterea pandemiei. Deciziile CCR au generat discuții aprinse cu privire la însuși rolul acestei instituţii. O astfel de dezbatere publică – la care ICDE participă şi pe care o încurajează – nu reprezintă o subminare a independenţei Curții.

Din contră, credem că orice dezbatere a deciziilor CCR este în beneficiul atât al instituţiei, cât şi al cetăţenilor. Pentru ca deciziile CCR să fie acceptate și respectate este nevoie nu doar de folosirea mecanismelor statului de drept. Credibilitatea redusă a instituţiei poate duce la lipsa legitimităţii, iar legalitatea fără legitimitate este fără eficiență într-o societate democratică.

Judecătorul Cristi Dănileț anunță sfârșitul lui Valer Dorneanu. Mișcarea care va reforma din temelii Curtea Constituțională 4

Realitatea este că, din păcate, în ultimii ani CCR şi-a pierdut din această credibilitate. Iar cauzele sunt atât mecanismul de selecţie a membrilor CCR, cât și arhitectura instituţională care reglementează funcţionarea instituţiei.

De aceea, ICDE crede că s-a ivit oportunitatea perfectă de a avea o discuţie foarte serioasă referitoare la revizuirea cadrului normativ care privește una dintre cele mai importante instituții din România.

De exemplu, mecanismul actual de numire a judecătorilor CCR este exclusiv politic. Or, pentru a garanta indepedendenţa CCR faţă de factorul politic, ICDE propune ca judecătorii CCR să nu fi desfăşurata activităţi politice înainte de exercitarea funcţiei şi să nu poată desfăşura astfel de activităţi pentru o perioadă limitată după încheierea mandatului.

Tot astfel, selecţia membrilor CCR exclusiv din rândul magistraţilor ar fi o soluţie care trebuie luată în calcul. ICDE crede în necesitatea unei Curți puternice. Acesteia i se poate reda credibilitatea  prin reformarea sa, prin măsuri agreate trans-partinic şi cu larga implicare a cetăţenilor. ICDE pune la dispoziţie în această dezbatere necesară calitatea experţilor săi şi voinţa de a fi parte a unei dezbateri publice bazată pe argumente susţinute”, arată Dănileț și Carp.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.