ALERTĂ! Iohannis dă o lovitură cruntă PSD. A sesizat Curtea Constituțională. Florin Iordache este inițiatorul 7
Ultima Ora Justiție

ALERTĂ! Iohannis dă o lovitură cruntă PSD. A sesizat Curtea Constituțională. Florin Iordache este inițiatorul

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale vineri, 10 iulie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

Legea trimisă spre promulgare lui Iohannis a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD printre care și Florin Iordache, fost ministru al justiției.

”I. Motive de neconstituționalitate intrinsecă

1. Art. I pct. 2 și pct. 23 încalcă art. 1 alin. (5) și art. 140 din Constituție

Intervenția legislativă de la art. I pct. 2 privește introducerea la alin. (7) al art. 1 din Legea nr. 94/1992 a atribuției Curții de Conturi care, fără a-și afecta independența, va „contribui la conștientizarea nevoii de transparență și responsabilitate în buna gestionare a fondurilor din sectorul public și în administrarea patrimoniului, inclusiv prin desfășurarea unor activități”. Activitățile avute în vedere la lit. a) – f) ale alin. (7) al art. 1 reprezintă în principiu activități de colaborare, analiză, pregătire profesională și îndrumare.

ALERTĂ! Iohannis dă o lovitură cruntă PSD. A sesizat Curtea Constituțională. Florin Iordache este inițiatorul 8

Dispozițiile introduse reinstituie un control preventiv al Curții de Conturi, abrogat prin Legea nr. 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice. Ulterior abrogării, această formă de control financiar preventiv a trecut la executiv, respectiv la Ministerul Finanțelor Publice, prin efectul dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial și controlul financiar preventiv. În forma Legii nr. 94/1992, înainte de abrogarea dispozițiilor privind controlul preventiv al Curții de Conturi, dispozițiile referitoare la această formă de control erau cuprinse într-o secțiune distinctă la art. 22-26.

ALERTĂ! Iohannis dă o lovitură cruntă PSD. A sesizat Curtea Constituțională. Florin Iordache este inițiatorul 9

În Decizia nr. 544/2006, Curtea Constituțională a reținut că „Prin rolul său, Curtea de Conturi face parte din instituțiile fundamentale ale statului, activitatea sa fiind indispensabilă asigurării suportului financiar al funcționării tuturor organelor statului. Natura Curții de Conturi de instituție fundamentală a statului este deopotrivă subliniată de statutul constituțional al acesteia, ca și de faptul că organizarea și funcționarea sa, adică regimul său juridic, se reglementează, potrivit art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituție, prin lege organică”.

ALERTĂ! Iohannis dă o lovitură cruntă PSD. A sesizat Curtea Constituțională. Florin Iordache este inițiatorul 10

Atribuții precum „participarea la îmbunătățirea reformelor din sectorul public și a cadrului de reglementare și procedural al entităților din sectorul public cu care colaborează, în acest sens” sau „contribuie la îmbunătățirea competențelor profesionale ale personalului din cadrul entităților publice, prin organizarea de seminarii” aduc atingere rolului Curții de Conturi consacrat de dispozițiile art. 140 din Constituție”, spune Iohannis.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.