Iohannis a semnat! Schimbări majore în justiție! 1
Justiție Ultima Ora

Iohannis a semnat! Schimbări majore în justiție!

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 iulie, mai multe decrete, printre care și cel care modifică Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Astfel, se modifică numărul judecătorilor care vor judeca la fond, respectiv la apel.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, în forma aprobată de Camera Deputaţilor, pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecţia relaţiilor de familie şi la măsurile dispuse prin decret emis de preşedintele României cu privire la instituirea stării excepţionale.

Cauzele care se vor judeca pentru fiecare categorie de instanţe vor fi stabilite, în mod exhaustiv, doar de Consiliul Superior al Magistraturii, după consultarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel, pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii, respectiv a Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, în cauzele în care s-a dispus măsura arestării preventive sau în cauzele în care părţile execută pedeapsa în regim privativ de libertate, şedinţele de judecată se vor desfăşura prin videoconferinţă.

De asemenea, pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, termenele de prescripţie, cele procedurale şi cele de decădere nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă se suspendă, prevede un amendament.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.