Invenţie românească ieşită din comun: Ştergătoare pentru praf de stele 1
Ultima Ora Știință și Tehnologie

Invenţie românească ieşită din comun: Ştergătoare pentru praf de stele

Pe pagina web a societății engleze de fizică IOP a apărut un articol referitor la o realizare a cercetătorilor români de la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele. Ei au creat și testat un sistem de curățare a suprafețelor acoperite cu praf de pe Marte.

Invenţie românească ieşită din comun: Ştergătoare pentru praf de stele 2

Se ştie că pe Marte au loc ceel mai puternice furtuni de nisip din Sietemul Solar. De asemenea, aparatele trimise de pe Terra pentru a studia Planeta Roşie sunt alimentate cu baterii conectate la panouri solare. Dar ce facem când aceste panouri se umplu de praf şi  funcţionează mult sub potenţial? Acestă întrebare a stat la baza cercetărilor unei echipe de la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de pe platforma Măgurele.

În urma cercetărilor a apărut “Sistemul de curăţare cu plasmă a suprafeţelor de pe Marte”, care se bazează pe generarea într-un gaz rarefiat a unei plasme prin aplicarea între doi electrozi coaxiali a unei diferențe de potențial suficiente pentru ionizarea gazului. Curentul de descărcare care circulă prin electrodul central al sursei de plasmă produce un câmp magnetic care, împreună cu câmpul electric, exercită o forță asupra gazului ionizat, extrăgându-l sub forma unui jet de plasmă.

Pentru o fracțiune de secundă (100 μs), se obține un curent foarte mare,  care împinge plasma cu o viteză de câțiva kilometri pe secundă și poate pur și simplu să arunce praful dintr-o zonă la o distanță de două până la patru ori mai mare decât diametrul jetului. Utilizarea unui astfel de sistem pentru curățarea zilnică a panourilor solare montate în cadrul misiunilor spațiale pe Marte ar conduce la o creștere considerabilă a energiei produse de aparatele pământenilor de pe Planeta Roşie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.