Învățământul dual câștigă teren în România
Criza forței de muncă din România se poate rezolva pe plan național
Ultima Ora Social

Învățământul profesional- în sistem dual în România

Învățământul profesional- în sistem dual în România

Deputatul Cristina Iurișniți, membru al Comisiei pentru învaţământ, știință, tineret şi sport, a participat joi, 1 noiembrie 2018, la conferinţa “EduproSummit#1 – Educate for future” pentru dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual în România.

Conferinţa organizată de Ambasadei Republicii Federale Germania şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană s-a axat pe necesitatea dezvoltării învăţământului profesional în România. Scopul dezbaterilor a vizat formarea unei forţe de muncă bine calificate, care să răspundă cerinţelor din piaţă muncii.

Doamna deputat a menţionat, în acest context, demersurile pe care le-a făcut în Parlament pentru modificarea cadrului legislativ, în sensul acordării posibilității absolvenților din sistemul de învățământ dual,  cu vârsta de peste 16 ani, de a încheia la cerere un contract de muncă part-time cu  operatorul economic cu care are în derulare un parteneriat în învățământul profesional dual. Din nefericire, propunerea legislativă a fost respinsă de actuala majoritate parlamentară în Comisia pentru învățământ, știință, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.

Cristina Iurişniţi susţine că abordarea factorilor decizionali din domeniul politic şi educaţional este lipsită de consecvenţă şi substanţă deoarece, pentru aceştia, susţinerea şi dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual în România se rezumă doar la declaraţii şi în nici un caz la măsuri concrete care să stimuleze angajatorii sau/şi elevii.

În acest ritm, rata șomajului va rămâne ridicată, fenomenul migrației va continua, iar resursa umană va rămâne slab profesionalizată. Totodată, avem nevoie şi de o campanie de promovare și sensibilizare a elevilor și părinților pentru a prezenta clar și eficient beneficiile aduse de învățământul profesional dual.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.