Ultima oră. Trump și Putin au discutat despre posibilitatea unui nou acord nuclear
Ultima Ora Externe

Întâlnire istorică între Donald Trump si Vladimir Putin. Vezi ce discută cei doi lideri mondiali

Întâlnire istorică între Donald Trump si Vladimir Putin. Vezi ce discută cei doi lideri mondiali

Donald Trump se întâlneşte, luni, la Helsinki cu Vladimir Putin, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile ţării sale cu Rusia.

În timp ce Trump se poate lăuda cu o experienţă de 18 luni la Casa Albă, Vladimir Putin este de 18 ani la putere şi a avut de-a face cu alţi trei preşedinţi americani. În plus, Putin este un fin psiholog şi probabil îi ştie deja slăbiciunile actualului şef de la Casa Albă. Aşa că unii analişti se tem că Putin va reuşi să-l manipuleze pe Trump, mai ales că la început vor discuta doar ei doi, fără consilieri.

Înainte de a ateriza la Helsinki, Donald Trump a părut mai rezervat decât îi stă în fire. „Mă duc cu aşteptări mici, nu mă duc cu aşteptări mari”, a spus el

Întâlnirea, despre care consilierii săi spun că nu este un summit, vine într-un context complicat. Justiţia americană tocmai a inculpat 12 membri ai serviciilor de informaţii ruse pentru atacul cibernetic care a vizat Partidul Democrat în campania electorală.

James Goldgeier, analist Consiliul pentru Relaţii Externe:„Fiecare mişcare pe care o face în privinţa Rusiei e privită în contextul amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi a semnelor de întrebare privind complicitatea.”

Recent, Trump anunţa că va discuta cu Putin despre Ucraina, Siria şi proliferarea nucleară. Unii analişti spun că, dacă Putin a studiat întâlnirea lui Trump cu liderul nord-coreean, atunci ştie că poate obţine concesii dacă îi face promisiuni şi, mai ales, îi flatează orgoliul.

Este exact temerea rivalilor democraţi ai lui Trump, dar şi a unor analişti. Iar faptul că preşedinţii vor discuta mai întâi fără consilieri nu îi linişteşte deloc.

Mark Warner, senator democrat: Putin e un agent antrenat de KGB, care îşi face temele. Temerea mea e că Putin ar putea veni cu hărţi ale Ucrainei, hărţi ale Siriei şi ar putea încerca să facă vreo înţelegere şi, la drept vorbind, să profite de acest preşedinte. Aşa că m-aş simţi mult mai bine dacă ar fi şi alţi americani în încăpere.”

Încă dinainte să-l întâlnească, Trump l-a felicitat pe Putin pentru organizarea „celui mai bun Campionat Mondial de fotbal”. Alţi trei predecesori de-ai săi au încercat să-l înmoaie pe liderul rus făcându-i complimente, dar fără mare succes, deşi toţi au căutat să-şi construiască o relaţie personală cu Putin.

„Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi”, a spus Trump, subliniind că UE „este foarte dificilă”, informează AFP.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.