Instrumentele care stau în spatele documentarelor și investigațiilor jurnalistice
Ultima Ora Social

Instrumentele care stau în spatele documentarelor și investigațiilor jurnalistice

Investigațiile jurnalistice sunt istorii care descriu anumite situații și dezvăluie amănunte necunoscute până într-un anumit moment. Scopul acestor investigații este de a formata opinii și de a informa societatea. Spre exemplu, la o primă vedere a listelor cu cele mai accesate și distribuite articole din Franța demonstrează că asemenea știri sunt citite și împărtășite în spațiul online.

Pentru jurnaliștii moderni este mai simplu să realizeze investigații interesante și bine structurate datorită instrumentelor accesibile, cum ar fi documente care pot fi analizate și reprezintă o sursă veridică.

Aruncați o privire asupra celor mai noi și bune instrumente online care vor facilita descoperirea unor detalii importante pentru investigații.

 

Instrumentele care stau în spatele documentarelor și investigațiilor jurnalistice 1
https://unsplash.com/photos/UK1N66KUkMk

Hunter.io

Identificarea informațiilor de contact este o parte importantă din jobul jurnaliștilor, iar acest site este o bună sursă de informare. Aici sunt scanate adresele de email de pe un anumit domeniu. Chiar dacă nu apare adresa de email pe care o căutați, veți primi o variantă estimativă a emailului care poate fi utilizat, după formula („{nume}{prenume}@compania.com. Ulterior puteți verifica informația prin Email Verifier pentru a vă asigură că emailul este corect. Asemenea resurse pot fi descărcate ca extensii la browser.

IntelTechiques

Acest instrument vă ajută să găsiți informația necesară prin sute de siteuri și platforme. De exemplu, puteți descoperi toate pozele de pe Facebook care au fost apreciate de cineva sau în care a fost etichetat.

InVID

Verificarea videourilor și imaginilor din spațiul web este un skill care încă e în dezvoltare. Videourile sunt mai dificile de verificat decât imaginile statice. InVID este o extensie de browser și unul dintre cele mai sofisticate instrumente online. Aplicația a fost creată de un grup de jurnaliști și designeri. Aceasta va extrage miniaturi (thumbnails), cadre, metadate și alte informații care vă pot ajuta să determinați informațiile generale a videoclipului. Din nefericire, acesta poate gestiona doar videoclipuri de pe YouTube și Facebook, dar o aplicație pentru desktop va fi lansată în curând.

YouTube Data Viewer

YouTube Data Viewer a fost realizat de Amnesty International și ajută la găsirea provenienței videoclipurile de pe YouTube.

 

Instrumentele care stau în spatele documentarelor și investigațiilor jurnalistice 2
https://unsplash.com/photos/FlPc9_VocJ4

Evernote

Această aplicație simplifică cu adevărat munca jurnaliștilor. Aici pot fi stocate interviurile, notițele, înregistrările video, fotografiile și alte materiale relevante pentru o investigație online. Avantajul aplicației este versiunea mobilă, astfel poate fi mereu ușor accesată.

Klaxon

Aplicația a fost dezvoltată de către jurnaliștii americani de la The Marshall Project. Pentru a accesa site-ul și a beneficia de toate facilitățile trebuie să urmezi toate acțiunile indicate de către dezvoltatori. Instrucțiunile pot fi găsite pe Github, dar pentru a le accesa trebuie să aveți un cont pe Heroku.

Bootmeter– un instrument util pentru a depista conturile false și trolii de pe rețele de socializare. Este adevărat că nu întotdeanu oferă o informație pe deplin corectă, însă merită accesată.

Instrumentele care asigură securitatea online nu trebuie trecute cu vederea. Utilizează  Tor și Disconnect.me pentru a interzice accesul persoanelorstrăine în istoricul căutărilor din browser.

Website Watcher este un instrument care automatizează procesul de căutare și monitorizează anumite pagini web. De asemenea, veți cunoaște actualizările din pagină fără a da click pe butonul Refresh.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.