Incredibil! Bucureștenii rămân fără căldură în această iarnă! 1
Ultima Ora Social

Incredibil! Bucureștenii rămân fără căldură în această iarnă!

Claudiu Creţu, administratorul special al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), susţine că nu există nicio viziune clară de investiţii în sectorul energetic şi nu se ştie cum vor trece iarna bucureştenii, în condiţiile în care producătorul de căldură şi apă caldă din Capitală se află într-o situaţie critică de mai mulţi ani.

Sectorul energetic este, în întregul său, ca o barcă, ca un vapor. Dacă la etajele superioare uităm că acolo jos se mai află nişte spărturi, e posibil ca vaporul să se scufunde cu totul. Credeţi-mă că nu vreau să par deloc catastrofic, dar situaţia este foarte gravă. La acest moment, nu ştim cum vom trece această iarnă, iar problema este că acţionăm pompieristic, adică stingem incendii care apar colo-colo, precum OUG 114, consumatorul vulnerabil, mai apare cât un infringement, dar lipseşte o viziune clară, de investiţii, unde să vedem efectiv ce o să facem şi cum asigurăm siguranţa alimentării cu energie”, a declarat Claudiu Creţu, citată de jurnalistii.ro.

Potrivit acestuia, compania Elcen se află într-o situaţie critică de vreo şapte ani.

„Păcatul cel mai mare pe care îl avem este amânarea. Amânăm, amânăm, timpul trece şi ne ajung din urmă unele lucruri pe care nu le facem la timp”, a adăugat administratorul delegat.

Acesta a mai spus că interesul Elcen este să existe o piaţă liberă, concurenţială, unde să poată cumpăra gaze la cel mai bun preţ.

„Pe noi nu ne sperie deloc conceptul de piaţă liberă de gaze, dacă acest lucru se reflectă în realitate, printr-o piaţă efectivă lichidă, oferta să fie cât mai mare, de acolo vine echilibrul. În acest moment nu există o piaţă lichidă. Elcen este captivă la Romgaz acum, iar pentru noi este bine să existe o piaţă liberă”, a conchis Claudiu Creţu.

În schimb, edilul Capitalei, Gabriela Firea declara în septembrie că bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură, chiar dacă municipalitatea are probleme financiare. Aceasta a mai explicat că au fost demarate reparaţii în zonele unde erau cele mai multe avarii.

„Sub nicio formă, nici anul acesta, nu se pune problema ca din cauza dificultăţilor financiare prin care am trecut, în acest an Primăria Capitalei din cauza tăierii bugetului de către Guvern, cu 30%, nu se va sista livrarea agentului termic, Vom avea în continuare apă caldă şi căldură în Bucureşti, vom face toate eforturile necesare”, sublinia Gabriela Firea.

Municipalitatea are evidenţa zonelor unde conductele au cele mai mari probleme şi care au nevoie, în mod prioritar, de reparaţii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.