Începe selecția pentru conducerea DNA, DIICOT și Parchetul General. Ministerul Justiției dă startul înscrierilor 1
Ultima Ora Breaking News Justiție

Începe selecția pentru conducerea DNA, DIICOT și Parchetul General. Ministerul Justiției dă startul înscrierilor

Pe data de 2 decembrie, Ministerul Justiției declanseaza procedura de selectie pentru propunerile de procurori-sefi la Parchetul General, DNA si DIICOT, institutii cheie in justitie care sunt conduse la acest moment de interimari.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că imediat după preluarea mandatului a început să lucreze la procedura de selecție a procurorilor de rang înalt.

„Imediat după preluarea mandatului am început să lucrăm la procedura de selecție a procurorilor de rang înalt. Pe data de 2 decembrie Ministerul Justiției va lansa această procedură de selecție în primă frază pentru procurorul general, procurorul șef DNA și procurorul-șef al DIICOT”, a declarat Ministrul Justiției.

Potrivit legislației, ministrul Justiției este cel care face propuneri, CSM da avizul iar numirea este făcută de președintele României. 

citește și : https://newsteam.ro/ultima-ora/adina-florea-este-terminta-klaus-iohannis-ii-da-decisiva-miscarea-presedintelui/02/12/2019/

„Am transmis în această dimineață procurorului general interimar o scrisoare, prin care, în temeiul competențelor legale ale Ministerului Justiției, am îndrumat ca Ministerul Public să abordeze structurat, planificat, energic și competent crima organizată, traficul de persoane, traficul de droguri, infracțiunile cu violență, infracțiunile la regimul silvic.

Am simțit nevoia unui astfel de semnal instituțional, pentru că observăm cu ochiul liber cum proliferează infracțiuni cu violență. Prin faptele lor, infractorii dau semne clare că nu mai au frică de lege și de oamenii legii.

Cer Ministerului Public o reacție fermă la această îndrăzneală a infractorilor. Interlopii, traficanții, proxeneții, corupții, organizați în grupuri sau individual, să fie din nou confruntați energic, loviți devastator, descurajați, anihilați judiciar. Brațul ferm al legii să fie din nou simțit de toți cei care și-au pus în minte să facă din România un paradis al infracțiunilor”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul susține că în ultimii ani s-a încercat slăbirea legilor, a legilor penale în special, iar procurorii au fost blamați în masă pentru unele greșeli, abuzuri sau eșecuri în instanță.

„Știu că, în ultimii ani, s-a încercat slăbirea legilor, a legilor penale în special, iar procurorii au fost blamați în masă pentru unele greșeli, abuzuri sau eșecuri în instanță, dar nu împărtășesc culpabilizarea lor în masă. În ansamblu, corpul de procurori are valoare. Să o demonstreze. Să probeze curaj și determinare, profesionalism și rigoare procedurală. Societatea așteaptă acțiune eficientă din partea procurorilor. Defetismul nu este o opțiune. Problema este clară – ori câștigă infractorii, ori câștigă partea cinstită a societății”, a adăugat Predoiu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.