Calendar creștin-ortodox, 14 septembrie, 2023. Înălțarea Sfintei Cruci
Calendar creștin-ortodox, 14 septembrie, 2023. Înălțarea Sfintei Cruci
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 14 septembrie, 2023. Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în față poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;- Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci.

 Sfinții Împărați Constantin și Elena
Sfinții Împărați Constantin și Elena

Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tălharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Adormirii în Domnul a Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;- Împărătesei Plachila;- Sfinților Părinți care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;- Sfântului Mucenic Papa;- Sfântului Mucenic Teoclit;- Sfântului Valerian, pruncul;- Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Mănăstirea Dionisiu (Muntele Athos).- Sultanei Mara, prințesă Serbiei.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.