În pragul războilului: Iranul a capturat un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz! 3
România dă unde verde explorării petrolului din Marea Neagră. 28 de perimetre puse la dispoziție
Ultima Ora Externe

În pragul războilului: Iranul a capturat un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz!

Gardienii Revoluției din Iran au anunțat că au capturat un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz! Stena Impero aparține unui proprietar suedez care a confirmat că a pierdut contactul cu nava, în urma unui ”atac”. Preşedintele american Donald Trump le-a sugerat unor jurnalişti, la Casa Albă, că Teheranul ar putea să fi imobilizat și o a doua navă. ”Ar putea să fi fost una, ar putea să fie două”, a declarat el, fără să facă alte precizări.

Cert este că nava a fost imobilizată de către Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”. Cel puțin așa au anunțat printr-un comunicat postat chiar pe site-ul lor, Sepahnews. Stena Impero a fost adusă până la coastă, după care a fost confiscată, şi predată Autorităţii pentru a putea începe procedura legală şi de anchetă, precizează Gardienii, armata ideologică a Republicii islamice în acest scurt comunicat.

Nava noastră, Stena Impero, a fost atacată de către aeronave mici şi un elicopter neidentificate, în timp ce tranzita Strâmtoarea Ormuz, în apele internaţionale”, a anuţat compania Stena Bulk într-un comunicat. ”În prezent nu putem să contactăm nava, care se îndreaptă către nord, spre Iran”, a adăugat compania. Trebuie specificat că anunţul confiscării vine la doar câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1.

Vă readucem aminte că nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, care-l suspectează că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad. Guvernul britanic a denunţat  ”confiscarea inacceptabilă a două nave” – una britanică şi una liberiană – de către Iran

”Sunt extrem de îngrijorat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz”, a declarat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt. Acesta urma să participe la o reuniune de urgenţă în vederea examinării ”a ceea ce ştim şi ceea ce putem face pentru a securiza rapid eliberarea celor două nave”. De remarcat că echipajele celor două nave ”sunt alcătuite din (membri) de mai multe naţionalităţi, însă, din câte am înţeles, nu sunt cetăţeni britanici la bord”, a mai precizat Jeremy Hunt.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii