Când a apărut primul permis de conducere auto
Ultima Ora Social

Hackerii au făcut praf sistemul electronic al Poliției Rutiere. Examenele pentru permis au fost suspendate

Sistemul electronic de evidenţă al Poliţiei Române a fost accesat în mod ilegal sâmbătă, de către persoane necunoscute. Situaţia a generat anularea tuturor examinărilor pentru permisul auto, categoria B, de sâmbătă, de la Timişoara, scrie evz.ro.

Sistemul electronic al Ministerului Transporturilor, folosit pentru acreditarea şoferilor de pe mijloacele de transport în comun, a fost accesat în mod ilegal sâmbătă, 17 august, de persoane necunoscute. Situaţia a generat întârzierea examinărilor pentru atestatul auto, de sâmbătă, de la Timişoara.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş au confirmat că sistemul a fost accesat ilegal şi că examinările de sâmbătă au fost anulate. Dosarul penal deschis pentru investigarea acestei infracțiuni a fost înregistrat la DIICOT – Structura centrală.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, aproximativ 150 de persoane au fost afectate de anularea examinărilor de la Timişoara. Programul a fost prelungit până seara pentru ca toţi participanţii să poată fi exameninaţi pentru atestatul ARR.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş au confirmat, că sistemul a fost accesat ilegal şi că examinările de sâmbătă au fost anulate. Legislația în vigoare privitoare la cominterea unei astfel de infracțiuni este deosebit de severă:

Potrivit art. 360 din Codul Penal, „(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Potrivit art. 362, „fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.