Guvernul dă explicații celor din educație
Guvernul dă explicații celor din educație
Exclusiv Social Ultima Ora

Guvernul Ciucă amenințat. 5 federații sindicale anuță GREVA GENERALĂ în România

Guvernul Ciucă este amenințat cu Greva generală de către cele mai mari cinci federații sindicale din Romania.

Cinci mari confereraţii sindicale – CNSRL-Frăţia, Cartel Alfa, CSN MERIDIAN, BNS şi CSDR – cer Guvernului să convoace Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social pentru a discuta noua Lege a salarizării.

Termenul de adoptare a legii, asumat prin PNRR, este 31 martie, dar sindicaliştii reclamă că nu au cunoştinţă de vreo prevedere a respectivei legi.

Sindicaliştii ameninţă cu greva generală şi acuză ”secretomania” Guvernului în privinţa noii legii a salarizării.

Guvernul Ciucă amenințat. Documentul celor 5 federații sindicale
Guvernul Ciucă amenințat. Documentul celor 5 federații sindicale

Noi UNIUNEA TESA suntem însă … pățiți ! După tot ce ne-au făcut din 2017 încoace ,cu actuala lege a salarizării , suflăm și în iaurt ! Sincer nu avem încredere in ei ! SI nu putem sa dormim liniștiți ,in timp ce se lucrează la viitoarea noastră salarizare .

Parcă ne aducem aminte ce s-a întâmplat si cu proiectul actualei legi a salarizării înainte de a fi aprobat ! A fost aruncat pe masa partenerilor sociali in ultimul moment si practic ne-a fost băgat pe gat de către Olguța Vasilescu!

Ar fi un COSMAR ca această situație să se repete ! De aceea , ne-am pus imediat pe treabă si „am săpat” pentru a vedea ce se întâmplă in spatele cortinei guvernamentale .Nu vom accepta „ secretomania” Ministerului Muncii pentru cā nu ne miroase a bine ! Tot ce aflam vom face PUBLIC pentru ca o NOUA LEGE A SALARIZARII ESTE DE UN MAXIM INTERES PUBLIC !

Le știm situl PESEDIST, il stim și pe cel PENELIST , le știm mimica si vrăjeala ,jocul politic de picioare , eschivele . Le știm lipsa de respect si empatie si aroganta fata de sindicate si fata de noi toți !

Vom sta de aceea in CEAFA LOR ! Vom fi niște foarte ATENTI CAINI DE PAZA !

Iată ce am aflat până acum :

  • Guvernul CIUCĀ se angajase în programul de Guvernare ca ,în termen de 120 zile de la preluarea mandatului sa prezinte un CALENDAR de modificare a Legii Cadru nr.153/2017.Guvernul Ciucā și-a început mandatul la data de 25 octombrie 2021 ! Nici pâna astăzi 17 ianuarie 2023 acest calendar nu a fost prezentat !
  • Pentru a se trece” la treabā” cu noua lege , ” a fost necesar”, un contract de consultanta cu Banca Mondialā pe aceastā temā în valoare de ,1,5 milioane euro (inițial erau alocați 4 milioane de euro ), care a fost semnat la sfârșitul lunii februarie 2022. De atunci, nu se știe exact dacă firma Băncii Mondiale a finalizat sau nu consultanta ??!!!”, anunță Uniunea Sindicatelor TESA.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, acuzat de SECRETOMANIE

Nu sunt prea multe informații despre acest proiect, însă Guvernul lucrează intensiv, subteran , netransparent pentru o noua lege a salarizării !

Ministerul Muncii,Marius Budāi, tine însă totul cumva in „ low profile” , sau cum am zice pe românește „ Ciocul mic!”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, acuzat de secretomanie
Ministrul Muncii, Marius Budăi, acuzat de secretomanie

Astāzi 18 ianuarie 2023, în cadrul Comisiei pentru Dialog Social din cadrul Ministerului Sănătății ,la întrebările pe care le-am adresat în numele CSN MERIDIAN -UNIUNEA TESA , dl.secretar de stat dr.Tiberius Bradatan a afirmat următoarele :

Exista deja un GRUP DE LUCRU în cadrul MS pentru relația cu Ministerul Muncii pe tema NOII LEGI A SALARIZARII .

Grupul a avut deja câteva intaniri la Ministerul Muncii, iar în cadrul ultimei astfel de întâlniri au participat și reprezentanți ai BANCI MONDIALE !.

„Nu va pot confirma dacă reprezentații Băncii Mondiale au finalizat sau nu consultanta pentru noua lege salarizării.

Nu exista deocamdată un draft al Legii ci doar niște principii” .MS ar fi hotărât ce anume sa sustina în acest sens la M.Muncii și a făcut niște „proiecții ” .

„Este un soi de pilot .Pe ce ne-au prezentat ei , nu sunt cuprinse toate funcțiile din sănătate E vorba doar de o ierarhizare „.

„MS ar dori sa aibă o voce comuna cu partenerii sociali în negocierea finala care avea loc cu M.Muncii .”

.”Noi avem în vedere sa putem REMEDIA problema personalului TESA . De asemenea, sā remediem modul cum sunt așezati coeficienții de ierarhizare pentru toți lucrătorii din sănătate ” .

M.Muncii a solicitat grupului de lucru de la MS sa „le facă ierarhizarea din sistem ” .” Noi le dăm date , dar Muncii deocamdată , nu ne transmit nimic nouā”, mai spun sindicaliștii.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.