Reuniunea Directorilor privind Managementul Chimicalelor
Ultima Ora Social

Guvernul ANUNȚĂ Noutățile Programului StartUp Nation 2018

Guvernul ANUNȚĂ Noutățile Programului StartUp Nation 2018

 

StartUp Nation este cel mai ambițios program pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc lansat de orice Guvern după 1990!

 

Ghidul StartUp Nation 2018 a fost lansat în consultare publică vineri, 19 octombrie,  pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Noul ghid propune o serie de ajustări față de anul anterior, care au ca obiectiv îmbunătățirea implementării programului.

 

“StartUp Nation este cel mai ambițios program pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc lansat de orice Guvern după 1990! Prima sesiune a programului din anul 2017 a avut rezultatele scontate în sensul în care a finanțat peste 8.000 de noi afaceri, care înseamnă în primul rând locuri de muncă ce trebuie menținute pe o perioadă de minimum 2 ani. Practic, mii de români au putut porni cu capitalul primit de la statul român pe drumul afacerii visate. Cred în potențialul antreprenorial al tinerilor din țara noastră și mă bucur că StartUp Nation le oferă șansa de a-și finanța ideile de afaceri. Ceea ce mi-aș dori eu e ca îmbunătățirile pe care le aducem permanent acestui program să îl facă și mai atractiv pentru românii din diaspora, ca să vină înapoi acasă” a declarat Roxana Mînzatu, deputat și vicepreședinte PSD.

 

Și în 2018 programul are un buget alocat de 2 miliarde lei, care va permite finanțarea a maximum 10.000 de noi afaceri. În cazul în care aplicantul a mai depus un proiect și în sesiunea 2017 și nu a câștigat, poate aplica cu aceeași firmă acum, iar firmele neplătitoare de TVA vor putea include în grant și contravaloarea TVA.

 

“Ajustările programului în 2018 presupun o serie de modificări importante. Una dintre acestea este legată de faptul că rămân eligibile cheltuielile cu salarii, chirii, utilități, acest tip de cheltuieli însă nu vor mai putea depăși 30% din total. De asemenea, o noutate propusă e legată de faptul că se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată. O altă noutate privește grila de evaluare, care va suferi modificări, una dintre cele mai importante fiind legată de domeniul de activitate al afacerii în sensul în care serviciile, care erau ușor depunctate în 2017, vor fi anul acesta la același nivel cu producția”,  a adăugat Roxana Mînzatu.

 

Un alt criteriu nou îi privește în mod direct pe acționarii/asociații solicitantului. Aceștia trebuie să nu fi avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială care a fost declarată în insolvență sau faliment în ultimii 5 ani.

 

“Sfatul meu pentru cei interesați, în această etapă, până la definitivarea modificărilor, este să își facă atent bugetul, lista de cheltuieli, să ceară oferte informative de la furnizori și să viziteze agenția pentru IMM de care aparțin pentru a pune întrebari. În ceea ce mă privește, voi începe în perioada următoare, împreună cu Agenția pentru IMM Brașov, o campanie de informare la nivel regional în care vom stabili întâlniri cu toți actorii interesați de program, pentru că am convingerea fermă că informarea directă este cea mai bună soluție pentru susținerea antreprenoriatului din zonă și nu numai”, a susținut Roxana Mînzatu, deputat și vicepreședinte PSD.

 

Depunerea proiectelor se va realiza online, la fel ca în sesiunea anterioară, iar proiectele vor trebui să întrunească minimum 50 de puncte pentru a intra în procedura de evaluare. Calendarul accesării StartUp Nation 2018 va fi bine definit și va fi anunțat cu minimum 5 zile înainte de deschiderea sesiunii.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.