Grupele sanguine ne determină caracterul - Nichita Stănescu avea dreptate: ”sângele mișcând un gând…”
Ultima Ora Justiție Social

Grupele sanguine ne determină caracterul – Nichita Stănescu avea dreptate: ”sângele mișcând un gând…”

La un moment dat poetul Nichita Stănescu scria, în anii ’70,  versul: ” Ce am eu mai ascuns în mine, sângele mişcând un gând (…)”. Anunț pentru angajare în Japonia, în anii ‘90: ”Caut casieră, grupa A”. Este vorba despre grupa de sânge A. Adică, Nichita Stănescu știa ce spune, sângele determină caracterul, personalitatea… Tipologia sângelui mișcă gândirea, la propriu.

nichita-stanescu

Studii importante au arătat că există o predispoziție ereditară legată de grupa sanguină care aparține unui astfel de temperament psihobilologic: subiecții din grupa A au o tendință înnăscută să fie Armonici, subiecții O, Melodici, cei cu grupa B, Ritmici, iar cei cu AB, Complecși. Există aici o descoperire de un inetres imens, cu atât mai mult cu cât rolul elementelor înnăscute în formulares caracterului, admis de toți, este mult mai puțin cunoscut și a fost mult mai puțin studiat decât influența mediului. Datele sunt cuprinse în volumul ”Personalitatea în scris”, de Radu Constantin, membru al  Societății Franceze de Grafologie și al Asociației Grafologice Italiene, membru al Societății Române de Criminologie și Criminalistică și al Asociației Criminaliștilor din România. Cartea a apărut în anul 2007 și cuprinde un capitol special privind grupele de sânge care determină personalitatea omului.

În România predomină grupa A, a artiștilor

Această predispoziție nu antrenează, se arată în volum, nici un fatalism și nu clasifică oamenii în patru categorii rigide, sparate, cu atât mai puțin în patru ”rase”.

”Cele patru grupe sanguine existente cu proporții relative variabile la toate popoarele pământului. De exemplu în Franța predomină A, apoi aproape de egalitate O. Proporția celor cu sânge B crește în Germania, în Polonia și mai ales în Rusia; ea este maxima în India de Nord și Mongolia. Statele Unite au mai mult sânge O decât țările din care provin imigranțiii. Repartiția pe grupe sanguine a populației României se prezintă astfel: 33% grupa O, 43% grupa A, 16% grupa B și 8% grupa AB.

De asemenea, personalitatea este produsul, de o complexitate infinită, dintre datele ereditare (grupa sanguină nu este decât una din ele) și influențele de mediu. Interesul predispoziției legate de de grupa sanguină constă în faptul că prin cunoașterea ei se ajunge la o înțelegere mai bună a modului în care se formează această sinteză”, spune Radu Constantin în cartea citată.

În China antică se știa că există compatibilități interumane pe baza sângelui

 Grupele sanguine ne determină caracterul - Nichita Stănescu avea dreptate: ”sângele mișcând un gând…”

Autorul subliniază că descoperirea biologică a celor patru grupe sanguine umane de către Landsteiner este relative recentă, pentru că el și-a efectuat lucrările pe această temă în cursul primei jumătăți a secolului al XX-lea.

Cu toate acestea, încă din epoca Chinei antice a existat dubla intuiție, pe de o parte a existenței particularităților sanguine proprii fiecărui individ, iar pe de altă parte a unei corelații între caracteristicile biologice și temperament și, prin urmare, comportamentul caracterologic.

Acesta este motivul pentru care, în acea epocă, se amesteca sângele viitorilor  soți pentru a se observa reacția. Dacă amestecul obținut precipita (altfel spus dacă se forma rapid un fel de cheag), se concluziona că există o incompatibilitate între ”umori”, nu numai în primul sens al termenului (substanțe lichide sau semilichide care se găsesc în organismul uman), dar și al doilea sens al termenului (dispoziție obișnuită de temperament și deci de comportament). În aceste condiții, căsătoria nu avea loc.

Europenii au descoperit legile genetice ale sângelui

Grupele sanguine ne determină caracterul - Nichita Stănescu avea dreptate: ”sângele mișcând un gând…” 1

Schema Landsteiner spune că:

  • Doi indivizi din aceeași grupă sanguină pot primi sânge uul de la altu: A și A, B și B, O și O, AB și AB.
  • Grupa O, denumită donator universal, este singura care poate dona sânge tuturor celorlalte grupe sanguine, dar nu poate primi decât sânge O.
  • Grupa AB, zisă ”primitor universal”, poate primi sânge de la cele patru grupe, dar nu le poate dona.
  • Grupele A și B sunt total incompatibile.

Aceste grupe sanguine respectă legile mendeliene ale eredității prin intermediul genelor.

Pe lângă cunoașterea grupelor sanguine, se țin cont, în transfuziile sanguine, de trei subgrupe: factorii M și N și factorul Rhesus pozitiv și negative ( Rh+ sau Rh-). De exemplu, factorii Rh+ și Rh- sunt incompatibili.  Remarcabila concepție chineză s-a pierdut de-a lungul secolelor.

Vă puteți cunoaște înclinațiile native pe baza grupei sanguine

Grupele sanguine ne determină caracterul - Nichita Stănescu avea dreptate: ”sângele mișcând un gând…” 2

În mod general, subiecții din grupa A manifestă o căutare permanent a armoniei cu anturajul lor și nu se dezvoltă decât în această condiție. Dintre persoanele aparținând celor patru grupe sanguine, sunt ființele cele mai sensibile la mediul exterior, cele mai influențabile.

Subiecții din grupa O sunt în mod natural ”în fază” cu mediul exterior, ei se adaptează fără dificultate.

Subiecții din grupa B, din contra, sunt puțin sensibili la mediu. Ei trăiesc și se exprimă urmând ritmul lor propriu, destul de indiferenți la variațiile mediului înconjurător.

Subiecții dingrupa AB reunesc trăsăturile contradictorii ale celorlalte trei temperamete. Ei au deci dificultăți în găsirea unui echilibru satisfăcător.

În anii ’90, personalitatea sanguină a fost la mare modă pe plan mondial

Bineînțeles, cele trei funcții temperamentale de bază – Armonică, Melodică și Ritmică – există simultan în fiecare persoană, dar în proporții diferite. În mod similar, cele patru grupe sanguine sunt mai mult complementare decât opuse.

În ultimul deceniu al secolului trecut, pe plan mondial s-a manifestat o teorie le mare modă: ”Grupa sanguină și personalitatea individului”.

Potritrivit acestei teorii, grupa sanguină ne dezvăluie tipul de personalitate. Această teză este susținută de mai mulți medici, printre care și doctorul francez Bernarb Montain, care a publicat un studio intitulat: ”Grupa sangvină, cheia caracterului dumneavoastră”.

În Japonia, unde această nouă teorie este la modă. În anii ‘90 se puteau citi anunțuri în ziare de genul ”caut casieră, grupa A”.

Succesele și eșecurile noastre profesionale, relațiile bune sau proaste cu părinții sau prietenii s-ar explica prin grupa sangvină, afirmă revista franceză ”Ici Paris”.

Grupele sanguine ne determină caracterul - Nichita Stănescu avea dreptate: ”sângele mișcând un gând…” 3

Datele generale ale celor patru grupe sanguine:

ARMONICUL

Este un introvertit, o ființă căreia energia afectivă și psihică este orientată mai mult spre interior decât spre exterior. Comportamentul său va fi marcat de rezervă. Doarvaceast îl va împiedica să nu ”explodeze” atunci când ”paharul este plin”. Va fi mai mult inhibat decât stimulat de concurență și sfidări. Are nevoie deci să I se arate încredere.

Activitatea sa este mai curând discontinuă și nu muncește în mod efficient decât într-un mediu care îi este favorabil, în care va manifesta o seriozitate exemplară, și va da dovadă  de o foarte mare eficiență , ajutat de un foarte bun spirit de sinteză.

Armonicul este mânat de scrupule de conștiință, are unsimț ascuțit al responsabilităților. Paradoxal, în momente critice, va găsi mijloace de a face față fără a se lăsa copleșit de fatalism.

MELODICUL

Melodicul posedă excelente fgacultăți de adaptare și multă ușurință în relațiile umane. Esetb unetxtravertit – tip: centrii săi de interes sunt orienteți esential către exterior și spre ceilalți. Este stimulat de emulație, îi place competiția de luptă, dar în afara oricărei  brutalități. Dotat cu o foarte mare curiozitate în toate domeniile, se dovedește a fi excelent observator. În același timp, activitățile sale se vor desfășura mai mult în lărgime decât în profunzime, deci cu un risc de dispersie, chiar de superficialitate. Este de asemenea de o mare inteligență  practică, îi plac călătoriile, are nevoie să s echeltuiască fizic. În ansamblu, manifestă ă hiperadaptabilitate generală.

RITMICUL

În multe puncte Ritmicul este opus Armonicului. Comportamentul său pare dur și inflexibil, ceea ce nu-l împiedică să cadă deseori în ipohondrie, dând atenție micilor necazuri de sănătate dar, pe un alt plan, să fie un prieten foarte sigur.

Ritmicul nu este deloc adaptabil, pentru că evoluează în propriul său ritm, fără să-I pese prea mult de lumea exterioară. Astfel, are multe dificultăți în a se pune în locul altora. Abordează problemele mai curând într-o manieră analaiticăși s eva îndrepta bucuros către specializare sau expertiză. De asemenea, va fi dotat deseori pentru matematici. În acest spirit, are sensul determinismului și al fatalității și caută cu pasiune adevărul (contrar Armonicului, care este în căutarea frumuseții).

COMPLEXUL

Având diferitele caracteristici ale celorlalte trei grupe, Complexul este bogat în potențialități, dar, în același timp, sfâșiat de tendințe contradictorii.

Gusturile contradictorii fac din el o ființă agitate. Pentru a scăpa de acest inconfort permanent, Complexul dă dovadă de o activitate debordantă, ajungând până la surmenaj. Dar cum este neobosit, ritmul său de actiitate nu are în general consecințe nefaste. Bineînțeles, schimbările continue de planuri, rupturile bruște de ritm îl fac deseori dificil de suportta de cei din jur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.